Sreća je biti uključen

Mostarci kroz radionice spoznali svakodnevnicu osoba s invaliditetom

Radionice su se sastojale od plesne, likovne, ''memory'' te sportske radionice.
Lifestyle / Obitelj | 03. 12. 2019. u 15:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz krilaticu ''sreća je biti uključen'' studenti Studija edukacijske rehabilitacije s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, u utorak su obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Studenti su tom prilikom organizirali niz aktivnosti s ciljem osvještavanja javnosti o tome tko su osobe s invaliditetom, koja su njihova prava i potrebe te što na tom planu ostvarivanja prava rade edukacijski rehabilitatori.

Foto: Andrea Soldo / Dan osoba s invaliditetom u Mostaru

Također, tom prilikom, pojašnjavaju, stavili su stavili naglasak i važnost na edukacijsku rehabilitaciju te na sve aspekte djelovanja stručnjaka, edukacijskih rehabilitatora, kada su u pitanju osobe s invaliditetom.

Program su započeli radionicama u kojima su sudjelovala djeca s teškoćama u razvoju iz Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama i iz Centra za djecu i mlade s posebnim potrebama 'Los Rosales'.

Program se održao u dvorani OŠ Ivana Gundulića u Mostaru čiji su učenici također sudjelovali u radionicama. Radionice su se sastojale od plesne, likovne, ''memory'' te sportske radionice.

Foto: Andrea Soldo / Dan osoba s invaliditetom u Mostaru

Na kraju su svi otplesali zajedničku koreografiju sa studentima. Sve je prošlo u veselom i razigranom tonu te su sva djeca stekla mnoštvo novih prijateljstava, naveli su studenti.

Program se potom nastavio u shopping centru Mepas Mallu Mostaru, gdje su studenti  informirali posjetitelje te uključujući ih u kratke simulacijske radionice.

Građani su pokazali veliku zainteresiranost prema simulacijskim radionicama pogotovo prema pomagalima kojima se koriste osobe s oštećenjima vida, učili su kako hodati s bijelim štapom, kako ispisati svoje ime na Brailleovom pismu i slično. Djeca i mladi su bili posebno oduševljeni komunikatorima koje su isprobavali te ''Fotkalom'', pojašnjavaju studenti za Bljesak.info.

Foto: Andrea Soldo / Dan osoba s invaliditetom u Mostaru

Program se nastavlja predavanjem profesorice i studenata na Ekonomskom fakultetu.

Ovom prilikom, navode studenti, posebnu zahvalu upućuju OŠ Ivana Gundulića na čelu s ravnateljicom Marijom Jurčić na pokazanoj srdačnosti i gostoljubivosti, OŠ za djecu s posebnim potrebama i Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju Los Rosales na sudjelovanju u radionicama i drugim aktivnostima koje su osmislili studenti, shopping centru Mepas Mall na ustupanju info pulta i ove godine, studentu Vedranu Miletiću na grafičkom rješenju promotivnih materijala i fotografiranju događaja.

Foto: Andrea Soldo / Dan osoba s invaliditetom u Mostaru

Potom  Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na ustupanju prostora i podršci koju su im iskazali, Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti na financijskoj potpori, asistentici Maji Smolić na koordinaciji ovoga događaja i, kako navode, izvrsnoj suradnji sa studentima, te sponzorima – tvrtkama Leda i Namex na velikodušnoj donaciji u potrebnim proizvodima, tiskari Fram Ziral na susretljivosti pri izradi promotivnih materijala te svima onima koji su im na bilo koji način doprinijeli realizaciji i promociji ovoga događaja.

Foto: Andrea Soldo / Dan osoba s invaliditetom u Mostaru
Kopirati
Drag cursor here to close