Izložbeno prodajni štandovi

Mostar: Podržite rad vrijednih mladih ljudi

Na izložbeno prodajnim štandovima u Mepasu izložili su svoje rukotvorine.
Lifestyle / Obitelj | 03. 12. 2018. u 12:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladi iz mostarskih Udruženja mladih Ružićnjak (Los Rosales), Udruženja za podršku osobama s intelektualnim i kombiniram teškoćama ''Sunce'' , ''Down sindrom'', Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama, Svete Obitelji, Caritasove radionice Nazaret i Emanuel, Vedri osmijeh,  te socijalnih poduzeća VedriMo i Rad-Dar svoje radove izložili su u TC Mepas Mall u Mostaru.

Na izložbeno prodajnim štandovima izložili su svoje rukotvorine. Kupovinom rukotvorina pomažete rad ovih ustanova, te dajete podršku da se mladi nesebično nastave truditi i stvarati mala umjetnička djela.

U izjavi za medije direktorica Udruženje mladih "Ružičnjak-Los-Rosales" Jasna Rebac podsjetila je kako je Bosna i Hercegovina još 2010. godine ratificirala UN-ovu Konvencija o pravima osoba s invaliditetom.

''Obveza države BiH je na snazi još od 2010. godine, ali se ona praktično u životima mladih i djece osoba s invaliditetom apsolutno ne može osjetiti. Danas želimo skrenuti pažnju da je krajnje vrijeme da se u zakonima i zakonskim aktima počne propisivati, a u praksi primjenjivati ono što UN konvencija obvezuje državu BiH'', upozorila je Rebac.

Radoslav Dodig iz mostarskog Caritasa kazao je kako 3. prosinca jeste Međunarodni dan osoba s invaliditetom, ali osobe s invaliditetom žive među nama cijelu godinu i svakodnevno se susreću s diskriminacijom na različite načine, navodi Fena.

''Pozivamo sve odgovorne i sve naše sugrađane da doprinesu i ulože svoj maksimum da poboljšamo kvalitetu i razinu života ovih osoba u sferi obrazovanja i zapošljavanja, kao i u sferi svih ostalih ljudskih prava'', kazao je Dodig. 

Foto: Bljesak.info / Izložene rukotvorine

Izložba je održana povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Dan osoba s invaliditetom prvi put su obilježili i studenti Sveučilišta u Mostaru.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda u listopadu 1992. godine je, na posebnoj sjednici održanoj u okviru obilježavanja završetka Desetljeća osoba s invaliditetom (1983. – 1992.), usvojila rezoluciju da se 3. prosinac svake godine obilježava kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom i na taj način ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibilizacija javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, a s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu.

Kopirati
Drag cursor here to close