Jačanje obitelji

Kroz SOS Obiteljski centar Mostar u protekle tri godine prošle 122 obitelji

Lifestyle / Obitelj | 29. 09. 2017. u 11:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu projekta Jačanja obitelji – SOS Obiteljskog centra Mostar, u protekle tri godine 122 obitelji u potrebi bile su uključene u spomenuti projekt, a ostvaren je neposredni utjecaj na 209 odraslih osoba i na 292 djece, rezultati su evaluacije spomenutoga projekta koji su predstavljeni u petak u Mostaru.

Direktorica SOS programa u Mostaru Selma Ćatić kazala je kako su zadovoljni rezultatima evaluacije projekta Jačanja obitelji –SOS Obiteljskog centra Mostar.

Iz spomenutoga centra ističu kako su ponosni na činjenicu da je kod 61 posto obitelji postignut napredak, te da više ne žive na liniji siromaštva. Ćatić je navela kako su oni u izravnom radu s korisnicima.

''Naš tim, koji se sastoji od dva socijalna radnika, pedagoga, psihologa i koordinatora, ostvario je vrlo uspješne rezultate. Obitelji u potrebi su našim Zakonom definirane kao rizične. Postoji lista kriterija na osnovi kojih se obitelji biraju, tko može ili ne može biti u projektu, i pravi se razvojni plan za svaku obitelj. Vrlo se individualno pristupa potrebama svake od njih, sa svrhom da ,kada završimo s njima, poslije tri do pet godina, izađu kao samoodržive. To znači da su u stanju skrbiti se o svojoj djeci, razumjeti njihove potrebe i da su u stanju te potrebe i ostvariti'', istaknula je Ćatić.

Govoreći o rizicima s kojima se obitelji suočavaju, Ćatić ističe kako je to vrlo često nasilje u obitelji, nezaposlenost roditelja, kronične bolesti unutar obitelji, PTSP, mentalne poteškoće, alkoholizam odnosne sve vrste ovisnosti.

Na pitanje na koji način obitelji ulaze u SOS program, Ćatić navodi kako im je Centar za socijalni rad prvi partner.

Prema njezinim riječima, većina obitelji s kojima surađuju dođe im posredstvom Centra za socijalni rad, a također veliki broj obitelji im same dođu jer su negdje čuli za njih.

''Sa svakom obitelji, koja sudjeluje u projektu, osim preporuke koju mora imati, zajednički tim obavi multidisciplinarni pristup u sklopu kojega se obavi kućni posjet, razgovara se s obitelji i nakon toga se donese odluka može li netko biti u projektu'', pojasnila je Ćatić

Savjetnica za projekt Jačanja obitelji – SOS dječja sela BiH Berima Haćam istaknula je također kako su rezultati koji su projektom ostvareni jako dobri jer sve ono što je planirano to je i ostvareno.

Na pitanje koliko sustav u BiH vodi računa o rizičnim obiteljima, Haćam je navela kako su to većinom projekti koji su vremenski ograničeni i fokusirani na jedan problem koji se događa u obitelji.

''Ono što je specifična razlika ovoga našega projekta jeste da radimo sa svim članovima obitelji i pokušavamo odgovoriti na što veći broj njihovih potreba'', kazala je Haćam.

Inače, osim u Mostaru, gdje je od početka djelovanja projekta bilo uključeno 196 obitelji i 496 djece, organizacija SOS dječja sela BiH projekt Jačanja obitelji realizira i u Sarajevu, Goraždu, Srebrenici, Gračanici i Maglaju.

Kopirati
Drag cursor here to close