Majčin dan

Kreativni načini kako iznenaditi najbitniju ženu

Donosimo vam pet kreativnih ideja kojima ove godine možete obilježiti Majčin dan.
Lifestyle / Obitelj | 09. 05. 2021. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Festivali u čast majki već su se u starom vijeku počeli obilježavali, a bili su vezani uz slavlje bogova i božica.

Tradicija obilježavanja se nastavila i tijekom srednjeg vijeka kada su se djeca jednom godišnje vraćala s posla svojim domovima tijekom korizme, a sve kako bi taj dan provela sa svojim majkama.

Povjesničari pretpostavljaju da je dobivanje slobodnog dana za povratak djece u majčin dom bio početak tradicije obilježavanja Majčinog dana kakvog i danas poznajemo.

U 16. stoljeću, slavila se Majčina nedjelja. Djeca bi odlazila raditi kao sluge u kućama izvan obiteljskog doma, a dobila bi slobodan dan četvrte korizmene nedjelje kako bi se vratila svojim majkama.

Najstariji sin ili kćer donijeli bi tortu koju bi cijela obitelj rezala i dijelila. Djeca bi taj dan odrađivala kućanske poslove te pripremala posebnu večeru u čast svoje majke. Nakon toga bi uslijedio odlazak obitelji na misno slavlje u župnu crkvu.

Po uzoru na ono što su djeca u srednjem vijeku činila za svoje majke, donosimo vam pet kreativnih ideja kojima ove godine možete obilježiti Majčin dan, prenosi Adiva.hr.

Obiteljsko vrtlarenje i uređivanje vrta

Majkama je najbitnije provesti kvalitetno vrijeme s obitelji. Zato, ako razmišljate kako da ove godine obilježite Majčin dan, predlažemo vam obiteljsko druženje u vašem vrtu, a mogli biste vrt urediti i na balkonu ili terasi.

Posadite cvijeće koje vaša majka najviše voli ili jednostavno uključite sve ukućane u uređivanje vrta. Zabava i kvalitetno druženje su garantirani.

Pripremite omiljeni ručak vaše majke

Ako živite s vašom majkom, doručak u krevet je odličan način da ju iznenadite na Majčin dan. Ako ste se odvažili na nešto konkretnije kao što je priprema obiteljskog ručka, onda uključite i druge ukućane za dodatno veselje.

Tradicionalno, djeca u Engleskoj svake godine ispeku tortu za Majčin dan. Uzmite u obzir i tu opciju. Inspiraciju za jednostavna i brza jela možete pronaći ovdje.

Organizirajte virtualnu kavu

Ako ne živite sa svojom majkom ili ju ne možete posjetiti, nazovite ju ili organizirajte video-poziv u kojem ćete u isto vrijeme piti kavu i jesti kolače.

Razgovor i ispijanje kave uz sigurnu udaljenost tijekom globalne pandemije zvuče kao odlična ideja.

Organizirajte piknik

Bude li lijepo vrijeme, ponesite dekicu, termosicu i zdrave grickalice te organizirajte piknik u prirodi. Ne morate otići izvan grada.

Pronađite travnatu površinu ili slobodnu klupu u parku i uživajte u cvrkutu ptica, maminom društvu i ugodnom razgovoru.

Obiteljski maraton filmova

Majčin dan možete kvalitetno provesti i u vlastitom domu. Ispecite kokice, zatamnite prostoriju i organizirajte maraton filmova s vašom obitelji. Pogledajte film s tematikom Majčinog dana i dodatno zaokružite taj dan.

Kopirati
Drag cursor here to close