Obitelj

Federacija: Predlaže se nekoliko modela za naplatu alimentacije

Prema statistici Federalnog tužiteljstva Federacije BiH za period 2010-2014. godine, podneseno je ukupno 903 prijave za krivično djelo izbjegavanja izdržavanja, što je u prosjeku 180 prijava godišnje.
Lifestyle / Obitelj | 15. 05. 2024. u 17:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike danas je održan sastanak na kojem je analiziran drugi nacrt studije opravdanosti osnivanja Porodičnog fonda Federacije Bosne i Hercegovine.

Studija je pažljivo istražila potrebe i mogućnosti osnivanja Obiteljskog fonda u Federaciji BiH, s naglaskom na poboljšanje ukupne socijalne zaštite i podrške obiteljima.

Posebna pozornost posvećena je rješenju problema izbjegavanja plaćanja alimentacije, s ciljem premošćavanja perioda trajanja sudske procedure.

Prema statistici Federalnog tužiteljstva Federacije BiH za period 2010-2014. godine, podneseno je ukupno 903 prijave za krivično djelo izbjegavanja izdržavanja, što je u prosjeku 180 prijava godišnje. Od tih prijava, podignuto je 178 optužnica, potvrđeno 168, a sud je donio 184 odluke, od kojih su 148 bile osuđujuće presude. Najveći broj optuženih bio je roditelj muškog spola, od kojih je 64 posto bilo nezaposleno, dok je 36 posto već bilo osuđivano za različita krivična djela.

Studija predlaže nekoliko modela za reguliranje naplate alimentacija, a konačna odluka bit će donesena nakon što nadležna tijela i organi daju svoje mišljenje o finalnom tekstu studije opravdanosti osnivanja Obiteljskog fonda.

Ova studija rezultat je rada Ekonomskog instituta Sarajevo uz tehničku podršku UNICEF-a Bosne i Hercegovine. UNICEF BiH podržava ovaj proces kao važan korak ka jačanju kapaciteta Federacije BiH za pružanje podrške najranjivijim članovima društva, saopćeno je iz Federalng ministarstva rada i socijalne politike.

Kopirati
Drag cursor here to close