EDUS protokol

Pogledajte video koji pokazuje kako pratiti tipični i atipični razvoj djece

U cilju prezentacije osnovnih rezultata istraživanja objavljen je video koji pokazuje najvažnije korake praćenje tipičnog i atipičnog razvoja djece
Lifestyle / Obitelj | 28. 04. 2019. u 12:00 Bljesak.info
Video koji gledatelje vodi kroz korake koji su važni za praćenje tipičnog i atipičnog razvoja djece

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje ''EDUS-Edukacija za sve'' već dugi niz godina radi intenzivne, inovativne, znanstveno-zasnovane programe intervencije s djecom s poteškoćama u razvoju uzrasta od 18 mjeseci do 6 godina.

U proteklih osam godina tisuće djece je prošlo kroz EDUS programe, te su iskustva pokazala da u našoj zemlji nedostaju osnovni instrumenti za praćenje razvoja djeteta, ranu detekciju i dijagnostiku razvojnih kašnjenja i poremećaja, kao i alati za efektivnu intervenciju koja bi za rezultat imala ispunjenje potencijala svakog djeteta.

Istraživanje obuhvatilo 1500 djece

S ciljem iznalaženja rješenja za ovaj problem, Udruženje ''EDUS-Edukacija za sve'' je posljednje dvije godine sprovelo tri velike znanstvene studije uz financijsku podršku Programa podrške marginaliziranim grupama (PPMG) Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID) u sklopu projekta ''Unaprjeđenje statusa djece s poteškoćama u razvoju u BiH''.

U okviru Studije 1 sprovedeno je istraživanje koje je obuhvatilo 1500 djece i njihovih roditelja širom BiH. Rezultat istraživanja je EDUS razvojna bihevioralna skala II, prvi validirani bosanskohercegovački instrument namijenjen praćenju razvoja djece i detekciji odstupanja u skladu s normama razvoja u BiH.

''Iako su instrumenti za praćenje razvoja i detekciju odstupanja u razvoju djece standard u razvijenim zemljama, u Bosni i Hercegovini nije postojao takav instrument, sve dok nismo kreirali EDUS razvojne bihevioralne skale koje su pokazale da je 26% djece pod rizikom da neće razviti svoj puni potencijal'', rekla je voditeljica istraživačkog tima na projektu dr.sci. Nirvana Pištoljević.

 U okviru Studije 2 razvijen je EDUS Protokol za skrining autizma za podršku stručnjacima u dijagnostičkom procesu, obzirom da je istraživanje pokazalo da proces dobijanja dijagnoze traje preko 18 mjeseci. Izradu Protokola za skrining autizma pomogao je dječiji psihijatar Mohammad Ghazziudin (Univerzitet u Michiganu, SAD).

''U većini razvijenih zemalja, autizam se može detektirati već s 18 mjeseci, a dijagnosticirati s dvije godine sa validnim mjernim instrumentima. Nažalost, takvi alati često nisu dostupni u zemljama u razvoju s manjkom resursa, što na kraju rezultira odgodom ili pogrešnom dijagnozom. Pravovremena dijagnoza autizma važna je jer može dovesti do rane intervencije, smanjiti efekt poteškoće, poboljšati ishod i smanjiti teret za porodicu, ali i državu'', kazao je  Ghazziudin.

Dodao je da su ''kako bi olakšali ovaj proces, kreirali EDUS Protokol za skrining autizma koji se sastoji od skala procjene ponašanja uz strukturirane intervjue/razgovore''.

Pet sati intenzivnog rada za vidan napredak

U okviru Studije 3 upoređena su tri tipa intervencije za djecu s poteškoćama u razvoju, prisutna u BiH, kako bi zaključili koji tip intervencije daje najbolje rezultate za razvoj djece. Istraživanje je potvrdilo ono što govore svjetski standardi, a to je da je potrebno najmanje pet sati intenzivnog rada s djetetom dnevno da bi se postigao vidan napredak.

Naime, djeca u ovakvom programu su za pet mjeseci imala duplo veći napredak od djece koja su pohađala programe zasnovane na tradicionalnim modelima intervencije.

U cilju prezentacije osnovnih rezultata istraživanja i prikaza modela za unaprjeđenje sustav ranog rasta i razvoja u Bosni i Hercegovini objavljen je video koji gledatelje vodi kroz korake koji su važni za praćenje tipičnog i atipičnog razvoja djece.

Kopirati
Drag cursor here to close