Usvojeni amandmani

Drljača pojasnio koja primanja vaša obitelj ne smije prelaziti ako želite dječji doplatak

Predloženi zakon garantira da će se dječiji dodatak povećavati godišnje kako bude dolazilo do redovnog usklađivanja najniže plaće što je osigurano nedavno usvojenom uredbom Vlade Federacije BiH.
Lifestyle / Obitelj | 11. 03. 2022. u 13:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, usvojila je na jučerašnjoj sjednici amandmane na Prijedlog zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u Federaciji BiH koji bi se uskoro trebao naći pred Parlamentom Federacije BiH. 

Kako je u razgovoru za Fenu pojasnio federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, usvajanjem ovog zakona, sva djeca koja dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja i socijalno ugroženih obitelji iz cijele Federacije primat će 103,17 KM mjesečno sve dok ne napune 18. godinu.

Procjena je da će najmanje petina ili 80.000 djece imati pravo na ovaj dodatak. Predloženi zakon garantira da će se dječiji dodatak povećavati godišnje kako bude dolazilo do redovnog usklađivanja najniže plaće što je osigurano nedavno usvojenom uredbom Vlade Federacije BiH. 

''To u praksi znači da za ostvarenje ovog prava mjesečna primanja po članu obitelji neće moći iznositi više od 40 posto najniže plaće, što je trenutno 217,20 KM. Naprimjer, da bi se ostvarilo pravo na dječiji dodatak, prihod tročlanog domaćinstava ne može biti veći od 651,6 KM, četveročlanog od 868,8 ili petočlanog od 1.086 KM. Procijenjeno je da će ovim zakonom svako dijete u Federaciji BiH koje dolazi iz socijalno ugrožene obitelje do svoje 18. godine dobiti oko 25.000 KM pomoći'', istaknuo je Drljača.

Kaže da je dosadašnji sustav zaštite obitelji u FBiH bio socijalno nepravičan, fiskalno neodrživ, ekonomski neefikasan, a kako vrste prava i visina naknade korisnika zavise od mjesta življenja, potrebno je ovu oblast sustavno riješiti.

''Zakon ima ne samo socijalnu, već i ekonomsku opravdanost jer predstavlja ulaganje u ljudske resurse, buduću radnu snagu, posebno u situaciji sve manjeg rađanja djece i masovnog odlaska mladih obitelji van zemlje'' rekao je Drljača.

On najavljuje da se, nakon što Parlament FBiH usvoji ovaj zakon, početak njegove primjene očekuje od 1. srpnja ove godine. Kako naglašava ovim zakonom se ispravlja dugogodišnja nepravda prema djeci, budući da je dječji dodatak do sada bio regulisan kantonalnim propisima, pa je tako dolazilo do nejednakog tretmana zavisno od mjesta prebivališta. Kantonalni prosjek trenutno iznosi oko 33 KM mjesečno, s tim da postoji nekoliko kantona koji uopšte ne poznaju ovo pravo.

'U ovogodišnjem proračunu Federacije BiH, koji također uskoro treba proći parlamentarnu proceduru, planirano je 50 milijuna KM za isplate dječijh dodataka u 2022. godini. U svakoj narednoj, godišnje izdvajanje u tu svrhu iznosit će 100 milijuna KM. Radi se o socijalnoj podršci ugroženim kategorijama, a predstavlja i jedan od segmenata pronatalitetne politike'' navodi Drljača.

Također, ovaj zakon po prvi put propisuje da porodiljske naknade za nezaposlene majke u čitavoj Federaciji BiH neće moći biti manje od 298 KM mjesečno u prvoj godini nakon poroda. Prema predloženom zakonu, pravo na novčanu pomoć ostvarivat će porodilje koje nisu u radnom odnosu, a nalaze se na evidenciji službe za zapošljavanje ili su na redovnom školovanju.

''Mjesečna naknada za ovu vrstu prava iznosit će 55 posto najniže plaće u Federaciji utvrđene u skladu s odredbama Zakona o radu, što je trenutno 298,65 KM mjesečno, a isplaćivat će se u razdoblju od 12 mjeseci. Ukida se prihodovni census pri ostvarivanju prava na novčanu pomoć nezaposlenim porodiljama, čime se znatno povećava obuhvat korisnika ovoga prava s prijašnjih 2.100 na oko 9.100 korisnica, za što će se iz federalnog proračuna izdvajati oko 32,5 milijuna KM godišnje. Ovim se osigurava barem minimalna jednakost bez obzira na to da li porodije dolaze iz siromašnijih ili bogatijih kantona, što do sada također nije bio slučaj. Kantonima je prepušteno da u skladu sa svojim finansijskim mogućnosti povećavaju iznos porodiljskih naknada'' napomenuo je Drljača u razgovoru za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close