Travnk

Baka rekorderka: Ljubica ima 110 unuka, praunuka i čukununuka

Ljubica Vuković iz travničkog naselja Brankovac jedna je od rekordera srednje Bosne kad je u pitanju broj unuka, praunuka i čukununuka. Ljubica ih, naime, ima - 110!
Lifestyle / Obitelj | 07. 03. 2020. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Dnevni avaz / Ljubica ima 110 unuka, praunuka i čukununuka

Ljubica Vuković iz travničkog naselja Brankovac jedna je od rekordera srednje Bosne kad je u pitanju broj unuka, praunuka i čukununuka. Ljubica ih, naime, ima - 110!  

''Imam 40 unučadi, 66 praunučadi i četvero, kako mi to kažemo, bijelih pčela, odnosno čukununučadi'', rekla je Ljubica za Dnevni avaz.

Ona se za pokojnog Marka udala davne 1949. godine.

''Ja sam mislila, kad moj Marko ode, i ja ću brzo, ali eto, produžila sam 28 godina. A nisam se molila Bogu da on ide prvi niti da ja ostanem'', počinje priču Ljubica.

Žene danas, veli, mnogo bolje žive, a i muževi ih mnogo bolje paze.

''Sad gospodstvo spava, legne kad hoće, ustane kad hoće, a mi smo morali u tri sata ujutro dizati se, ići raditi pa onda kasnije opet drugom ići raditi za dnevnicu. I opet se zadovoljno bilo. Ali, gore je ženama prije bilo, svak' ti bio tutor, udariti, zagalamiti, a sad, ako udariš, ona ode, neće te ni slušati. U jednu ruku bolje je sad. Muževi bolje paze svoje žene. A ne kao prije, nisu imali vremena niti mrziti ih ni voljeti'', kaže baka.

Dodaje, ipak, i kako nije sve idealno s obzirom na to da se, za razliku do prijašnjih vremena, ne rađa toliko djece. Zašto, Ljubica ima odgovor.

''Ne rađaju djecu zato što hoće da su svoj gospodar, a ja sam bila svezana za svoju djecu. Eto, zato ne rađaju mnogo djece. Prije se manje imalo, ali se bilo zadovoljno. Danas se sve pogospodilo, a svijet je nezadovoljan'', kaže.

Usprkos svemu ne bi mijenjala život s današnjim ženama.

''Ne bih se mijenjala, volim ja svoje odstojanje. Sad se modiraju, hoće ovo, hoće ono... Kod nas je bilo šta imaš, otkaš, predeš i obučeš to što si ispreo. Ustaneš iza pola noći da možeš da se nagizdaš, a danas malo parica i nagizdaš se'', govori Ljubica.

U njeno doba se, kaže, za Dan žena nije ni znalo.

''Kakva slava, nije se ni znalo. Leti, radi, nisi imao kad čestito se ni nedjeljom odmoriti'', priča Ljubica za Dnevni avaz.

Na pitanje što bi ženama poručila za 8. ožujak, kaže:

''Šta ću im poručit kad su one pametnije nego ja. One idu slaviti, a ja samo čula za 8. mart''.

Kopirati
Drag cursor here to close