Problem o kojem se malo govori

U Hercegovini porast nasilja u obitelji

Lifestyle / Obitelj | 24. 11. 2021. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nasilje u obitelji s fokusom na nasilje nad ženama jedan je od ozbiljnih problema današnjeg društva, te veliki izazov zaštite ljudskih prava", poručeno je u srijedu u Čapljini na tribini pod nazivom "Nasilje u obitelji".

Okupljenima su govorili prof. dr. Dragan Babić na temu "Nasilje u obitelji – psihološki aspekt", dr. Marko Romić na temu ”Žena kao žrtva patološkog kockara”, a svoje mišljenje iznijeli su i psiholozi Caritasovog centra za žrtve nasilja

"Žrtve nasilja, nažalost, u našim sredinama nisu dovoljno institucionalno zaštićene i toga smo svi svjesni", rekao je Romić.

Dodao je kako je problem nasilja i kockanja nešto što zajednica ne vidi.

"O tome se ne priča dovoljno, kao ni o posljedicama toga svega, to znaju samo oni u čijoj je obitelji, a svi drugi su nekako kao nezainteresirani i čini se da nisu svjesni koliko je to veliki problem i koliko je to problem cijele zajednice. Ako imamo narušene odnose u obiteljima, koja je stub društva, jasno je da će cijela zajednica patiti", dodao je dr. Romić.

Dr. Dragan Babić naveo kako ima više razloga zašto dolazi do nasilja u obitelji.

"Muški spol je kroz povijest povlašten, muškarci su prezentirani kao jači, a žene ljepši spol, i tako se odgajaju muškarci na ovom području. Njima je bitno samo ono što oni misle i naume i onda se tu često javlja prvi oblik nasilja", rekao je Babić.

"Nažalost, područje Hercegovine odskače od prosjeka kada je u pitanju Europa i svijet po pitanju nasilja u obitelji i bilježimo sve više slučajeva nasilja u obitelji u našim gradovima u okruženju", dodao je Babić.

"Cilj tribine bio je podignuti svijest zajednice kako na najbolji način prepoznati ozbiljnost ovog fenomena, kao i pružanje informacija gdje, kome i kako prijaviti nasilje, te koje sve institucije i na koji način pružaju pomoć žrtvama nasilja", poručili su iz Gradskog odbora HDZ BiH Čapljina, koji je organizator tribine.

Kopirati
Drag cursor here to close