'Šutnja nas ne štiti'

30% žena u BiH ne prijavi nikome seksualno nasilje na poslu

Bojana Trnininić u ime Helsinškog parlamenta građana predstavila je na Forumu rezultate istraživanja o rodno zasnovanoj diskriminaciji iz oblasti rada
Lifestyle / Obitelj | 06. 03. 2020. u 17:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Forum pod nazivom ''Šutnja nas ne štiti'' sinoć je okupio više od 40 žena u Banjoj Luci, koje su otvoreno razgovarale o svim vrstama nasilja i problemima žena u Bosni i Hercegovini.

Sudionici foruma bile su Selma Hadžihalilović (Fondacija CURE Sarajevo), Gordana Vidović (Sigurna kuća Modriča), Bojana Trninić (Helsinški parlament građana), Amela Bašić Tomić (Fondacija "Udružene žene" Banja Luka, Vanja Stokić (eTrafika.net) i Gordana Katana (Radnička solidarnost).

''Pozitivno smo iznenađeni velikim odazivom mladih žena i žena generalno koje su došle da čuju i progovore o svim oblicima nasilja koje doživljavaju u našem društvu. Jedna od žena sudionica foruma koja je preživjela obiteljsko nasilje sinoć nam je ispričala kako je odlučila da se razvede onog trenutka kada je čitala naše izjave. Nas žena aktivistkinja, feministkinja, žena koje rade u nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima nasilja nad ženama. Dodala je kako je čitajući naše stavove i izjave uspjela prepoznati nasilje koje je doživljavala, te da smo je mi ohrabrile zahvaljujući čemu se ona danas nalazi u procesu razvoda. Vjerujte, nije nimalo laka stvar među 40 žena podijeliti tako nešto'', izjavili su organizatori foruma, udruženja Oštra Nula, KVART i Radnička solidarnost.

Ovo je dokaz da organizacije i pojedinci mogu i već pomažu mnogim ženama - samim tim što na glas pričaju o svim problemima našeg društva, priopćeno je iz Oštre nule.

Bojana Trnininić u ime Helsinškog parlamenta građana predstavila je na Forumu rezultate istraživanja o rodno zasnovanoj diskriminaciji iz oblasti rada, u sklopu regionalnog projekta ''Unapređenje ženskih prava''.

''Rezultati pokazuju da čak 30% žena seksualno uznemiravanje na radnom mjestu nikome niti kaže niti prijavi. Dok 39% ispitanica svoje iskustvo podijeli sa prijateljem, a 24% sa članom obitelji. Iznenađujuće je da samo 7% žena prijavi seksualno uznemiravanje mehanizmom izvještavanja na radnom mjestu. Nažalost, samo 1.1% žena svoje iskustvo sa seksualnim uznemiravanjem prijavilo je policiji“, izjavila je Bojana.

Organizatori su pozvali svoje sugrađane i sugrađanke da im se pridruže na 'Osmomartovskom maršu', gdje će biti glas onih koji još uvijek šute.

''Sjajno je da ovo što mi radimo kao žene, kao aktivistice i feministkinje, da se borimo jedna za drugu, daje rezultate i rješava probleme. Iako ima onih žena koje su odlučile da šute, mi im poručujemo da smo tu za njih i da dođu i marširaju sa nama u nedjelju, osmog ožujka, u 12 sati, ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske“, izjavila je Milica Pralica, u ime organizatora devetog Osmomartovskog marša u Banjaluci.

Kako je dodala, nadaju se češćim susretima ove vrste.

''Pozivamo sve organizacije i pojedince koji žele da se uključe u aktivnosti zagovaranja glasnijeg pričanja o problemima žena, te pronalaženju rješenja i poduzimanju konkretnih aktivnosti u sprovođenju istih, da nam se jave na bilo koju adresu te da zajedno napravimo promjenu i pomognemo svakoj ženi. Problemi su sastavni dio svakog društva, šuteći mi ih prihvaćamo'', dodala je Pralica.

''Progovorimo protiv svih stigmi i o svim vrstama nasilja koje doživljavamo, jer šutnja nas ne štiti!'', poručili su organizatori skupa.

Kopirati
Drag cursor here to close