Olovo

Žene pojedu do 6 kilograma ruža za usne!

Ovisno o sastavu ruža, većina žena dnevno unese u organizam oko 15 mikrograma olova.
Lifestyle / Moda | 26. 01. 2020. u 16:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruž za usne smatra se najopasnijom šminkom jer ga žene zbog učestalog korištenja tijekom života pojedu od 4 do 6 kilograma, objavio je HRT čija je ekipa odnijela na analizu pet vrsta ruževa.

Količine metala, konzervansa i umjetnih bojila u ruževima ne smiju ugroziti zdravlje. Hrvatsko zakonodavstvo propisuje da u ružu može biti 10 mikrograma olova po kilogramu. Analiza je pokazala da količina olova u njima nije izvan dopuštene granice.

''Problem teških metala je taj što se oni ne izlučuju iz tijela. Oni se nakupljaju i dugoročno možemo imati negativne posljedice po naše zdravlje. Svakako bi trebalo razmisliti o tome kakve ruževe stavljamo na usta'', naglasila je Dragana Klarić, stručnjak za prirodnu kozmetiku.

Hrvatska je sklonija liberalnijem zakonu kada govorimo o dekorativnoj kozmetici. Japansko zakonodavstvo, primjerice, propisuje da u ružu može biti samo 3 mikrograma po kilogramu olova.

Prvi simptomi trovanja olovom vidljivi su na krvnoj slici, zatim se javljaju mučnina i gubitak apetita.

Ovisno o sastavu ruža, većina žena dnevno unese u organizam oko 15 mikrograma olova.

Kvaliteta nije povezana s cijenom. Studije su pokazale, kao i analiza HRT-a, kako jeftini ruževi nemaju nužno veću koncentraciju olova i drugih štetnih sastojaka.

Rok valjanosti ruža je do 24 mjeseca od otvaranja, no, problem je u tome što ne znamo koliko je dugo bio skladišten prije uporabe. Riječ je o konzerviranom proizvodu i prodavač bi trebao dati informaciju kada je ruž proizveden.

Postoje ruževi koji ne sadržavaju olovo, ali žene, često vođene marketinškim akcijama, biraju ono što im cijenom najviše odgovara, navodi HRT.

Kopirati
Drag cursor here to close