Kupi britvu ili plati globu

Prije 325 godina ruski car Petar Veliki uveo porez na brade

Budući da je u Europi Luja XIV. tada bio moderan feminizirani izgled s obrijanom bradom, Petar Veliki je odlučio takav trend uvesti i u Carsku Rusiju.
Lifestyle / Moda | 05. 09. 2023. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Petar Veliki je bio jedan od najenergičnijih i najaktivnijih vladara Rusije. Tijekom svoga se života okušao u različitim zanatima i vještinama – učio je o inženjerstvu, arhitekturi i brodogradnji.

Petar I. Aleksejevič Romanov je osobno sudjelovao u radu Velikog veleposlanstva Rusije u Europi (1697.-1698.), želeći ne samo ojačati savez s određenim zemljama, već i proučavati europski život i učiti iz njega.

Nakon što se vratio sa svog putovanja po Zapadnoj Europi, gdje je jedno vrijeme čak radio inkognito u nizozemskom brodogradilištu, Petar Veliki je u Rusiju odlučio uvesti reforme koje bi je približile Europi.

Budući da je u Europi Luja XIV. tada bio moderan feminizirani izgled s obrijanom bradom, Petar Veliki je odlučio takav trend uvesti i u Carsku Rusiju.

Na današnji dan prije 325 godina, 5. rujna 1698. godine Petar Veliki obavezno brijanje uveo je prvo u carsku vojsku, a zatim i u cijelu zemlju, pri čemu su samo svećenici i seljaci bili izuzeti.

Krajem 17. stoljeća ruski aristokrati (bojari) su nosili duge brade i goleme kaftane. Plemići koji su željeli zadržati bradu morali su plaćati porez od 100 rubalja na godinu.

Kako bi ga kontrolirao, car izdaje posebne metalne žetone - neku vrstu potvrde o plaćanju za nošenje brade.

Od 1705. su svi Rusi - osim redovnika i seljaka - morali brijati brade i brkove. Porez na brada je ovisio o društvenoj klasi, od 30 (za kočijaše) do 600 rubalja (za službenike).

Porez se nije primjenjivao na seljake, no oni su, unatoč tome, prilikom ulaska u grad morali platiti 1 kopjejku.

Na samoj kovanici bila su embedana dva natpisa "novac uzet" i "brada je suvišno opterećenje".

"Neplatiše" koji bi odbijali plaćati porez bili bi gonjeni, odnosno kažnjavani prisilnim javnim brijanjem. Porez je ukinut 1772. godine.

Video: TV kalendar  (Petar Veliki)

Prvi su bradu oporezivali Englezi

Oporezivanje nošenja brade datira iz 16. stoljeća, iz Engleske u vrijeme vladavine kralja Henrija VIII., koji je davne 1535. godine, kada je i sam nosio bradu, uveo porez na bradu.

Brada se oporezivala s obzirom na društveni položaj nositelja iste. Pa je tako osoba koja je nosila bradu, a bila je siromašnijeg imovinskog i materijalnog stanja plaćala manji porez na bradu, dok su oni imućniji plaćali više.

U sustav oporezivanja brade su upadale sve one brade koje su bile starije od dva tjedna

Samo oporezivanje brade je obustavljeno još za vrijeme vladavine Henrija VIII., ali je porez ponovno uvela njegova kći kraljica Elizabeta I. Oporezivala se svaka brada starija od dva tjedna.

Kopirati
Drag cursor here to close