U povodu 8. ožujka

Održan prvi No Nation Fashion Pop-up shop - emocije iskazane kroz modu

U povodu 8. ožujka – Međunarodnog dana žena, danas je u Sarajevu predstavljen prvi ”No Nation Fashion Pop-up shop” gdje su posjetitelje dočekale brojne emocije pretočene u odjevne predmete i modne detalje
Lifestyle / Moda | 05. 03. 2022. u 13:56 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu 8. ožujka – Međunarodnog dana žena, danas je u Sarajevu predstavljen prvi ”No Nation Fashion Pop-up shop” gdje su posjetitelje dočekale brojne emocije pretočene u odjevne predmete i modne detalje, javlja Anadolu Agency (AA).

U susret Međunarodnom danu žena, kreacije brenda No Nation Fashion, nastale u Modnim ateljeima privremenih prihvatnih centara u BiH, putem Pop-Up Shopa će biti dostupne svima.

Sredstva prikupljena prodajom prve kolekcije No Nation Fashion ravnopravno će se podijeliti za podršku Udruženju ”Renesansa“ koje se bavi pružanjem pomoći oboljelim i liječenim od raka dojke u Bosni i Hercegovini i za potrebe migranata angažiranih u NNF Modnim ateljeima.

''No Nation Fashion”, modni brend koji uz pomoć umjetnosti i rukotvorina slavi bogatstvo različitosti, nastao je u privremenim prihvatnim centrima u BiH. Utemeljen je na kulturnoj razmjeni, kreativnoj saradnji i uzajamnom učenju kao način da se uz pomoć modnog izražaja promovira društvena inkluzija migranata i razumijevanje između migranata i lokalne zajednice.

FOTO: Anadolija / U Sarajevu održan prvi No Nation Fashion Pop-up shop

Modni brend No Nation Fashion nastavlja da ruši predrasude i slobodno putuje svijetom kao simbol nade za društvo u kojem će svaki pojedinac biti prepoznat i prihvaćen kao ravnopravan i koristan član zajednice, a NNF pop-up shop organizirala je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz podršku Europske unije u Bosni i Hercegovini.

''Nakon osam mjeseci našeg rada u prihvatnim centrima u kampu Blažuj, Ušivak i Miral i revije koju smo imali 16. prosinca povodom obilježavanja Dana migracija, danas imamo prvi pop-up shop, predstavljamo ekskluzivno našu kolekciju koju su imali priliku pojedinci da vide na modnoj reviji, a isto tako unijeli smo jedan novi dašak s nekih još par modela koji se nadovezuju na našu čitavu priču o kolekciji'', rekla je Aleksandra Lovrić, modna dizajnerka i koordinatorica modnih kutaka u privremenim prihvatnim centrima.

Dodala je kako je ovo samo jedan segment i put kojim su krenuli i naglasila da je današnji pop-up shop isključivo humanitarnog karaktera, a polovina prikupljenih sredstava bit će donirano Udruženju ''Renesansa''.

Ostali dio sredstava bit će doniran migrantskim kampovima za modni kutak kako bi korisnici nastavili ispunjavati svoju modnu viziju.

Pojasnila je kako su kupcima ponuđene tri kolekcije. Prvi dio je inspiriran nomadskim putovanjem, apokalipsom koja se svakodnevno dešava u svijetu jer migracije nisu samo zbog ratova, već i drugih faktora.

Drugi dio je vezan za rekonstrukciju, putovanje koje oni imaju u migrantskom kampu, a vezano je za to da se od ničega pravi nešto, tzv. upcycled odjeća.

Treći dio je vezan za inkluziju, tj. glamuroznu odjeću.

Istaknula je kako je ovo jedan svrsishodan terapeutski rad gdje migranti mogu kroz dodir iskazati sve svoje emocije.

Enida Glušac, predsjednica Udruženja ”Renesansa”, rekla je kako je udruženje okuplja oboljele od karcinoma i drugih malignih oboljenja, a kao takvo postoji 23 godine.

Margherita Vismara, programska koordinatorica u IOM-a u BiH, kazala je kako su se danas okupili kako bi slavili 8. ožujak i žene te pokazali potencijal migranata za bh. društvo te potencijal bh. tekstilne i modne industrije.

Pojasnila je kako IOM radeći sa EU kroz ovaj projekat želi podržati i lokalnu industriju te promovirati koncept društveno-odgovornog poslovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close