nasljedstvo

Lagerfeldova mačka Choupette naslijedit će 1,6 milijuna dolara

Novac ide i osobnom šoferu, čuvenom manekenu, bliskoj savjetnici...
Lifestyle / Moda | 03. 05. 2023. u 11:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnja počasna gošća glamurozne zabave Met Gala u New Yorku, posvećene preminulom dizajneru Karlu Lagerfeldu, bila je njegova jedanaestogodišnja birmanska mačka, prekrasnog bijelog krzna i plavih očiju, imena Choupette. Choupette ima jako pretrpan raspored. U ovomjesečnom izdanju Voguea pojavljuje u zagrljaju supermodela Naomi Campbell.

Lagerfeld je oporukom ostavio mački 1,6 milijuna dolara, a ljubimica još zarađuje i fotografiranjima i reklamiranjima proizvoda, prenosi Telegram.

Od kreatorove smrti prošle su četiri godine, ali njegove financije i dalje nisu riješene. Sedam ljudi trebalo bi naslijediti bogatstvo Karla Lagerfelda, a jedna od osoba na popisu je britanska aristokratkinja, njegova dugogodišnja muza i suradnica, lady Amanda Harlech.

 Amanda Harlech

Lagerfeld je Amandu smatrao jednom od svojih najbližih savjetnica. Mlada Amanda, odvjetnikova kćer, bila je talentirana plesačica koja je odbila mjesto u Kraljevskoj baletnoj školi i izabrala je Oxford na kojem je zabljesnula. Po završetku studija, prihvatila je posao u časopisu Harper&Queen. Tamo je upoznala dizajnera u usponu Galliana i tako sklopila prvo od svoja dva kreativna partnerstva.

U dvadesetima, zaljubila se u sina petog baruna Harlecha, Francisa Ormsby-Gorea. Udala se za njega 1986. godine, a razveli su se nekoliko godina kasnije poslije burnog braka i dvoje djece. Raspad braka ubrzao je njezin odlazak od Galliana i prelazak u Chanel kod Lagerfelda. Samohrana majka trebala je veću plaću da bi uspjela djeci platiti školovanje.

Njezin muž, lord Harlech za kojeg nije imala ružnih riječi, umro je sa samo 61 godinom, 2016. godine. Dok je radila za Lagerfelda, plaćao joj je apartman u Ritzu, a djeca su joj provodila praznike u Lagerfeldovim kućama diljem svijeta.

Ostali nasljednici

Ostali korisnici oporuke su odani tjelohranitelj i šofer Sebastien Jondeau, francuski model Baptiste Giabiconi, kojeg je kreator želio posvojiti ali su odustali zbog komplicirane papirologije te Brad Kroenig, jedan od najuspješnijih muških modela na svijetu. Brada navodno čeka 30 posto udjela u ostavštini.

Ostali nasljednici su Virginie Viard, direktorica Chanela, Caroline Lebar, voditeljica komunikacija za Lagerfelda i brand, i Sophie de Langlade, direktorica kolekcija branda. Princezi Carolini od Monaca i spisateljici Sandy Brant ostavio je odabrane predmete namještaja i umjetnina. Kolekciju fotografija trebao je naslijediti Eric Pfrunder, dugogodišnji direktor imagea.

Napeto među modelima nasljednicima?

U BBC-jevom dokumentarcu, Lagerfeldova odvjetnica Celine Degoulet opisala je stanje dizajnerovih poreznih obaveza kao “neuredno” i rekla da proces može potrajati i deset godina. Svi spomenuti u oporuci dijele istog poreznog odvjetnika iako se pričalo da postoje napetosti među korisnicima, osobito između dva muška modela.

Lagerfeld je imao brojne tajne račune po svijetu. Stanje se iskompliciralo jer je njegov računovođa, Lucien Frydlender koji se približava devedesetima, naglo zatvorio firmu i nestao nakon Lagerfeldove smrti. Njegova supruga rekla je samo da je on jako bolestan i da nije pobjegao sa skrivenim blagom. Lagerfeld je bio optužen da koristi off shore porezne oaze na Djevičanskim otocima, Irskoj i SAD-u kako bi izbjegao plaćanje 17,5 milijuna funti u francusku državnu blagajnu.

Kopirati
Drag cursor here to close