Christian Dior

Karijeru je započeo tek u 40-ima i zauvijek promijenio modu

Rođen je u bogatoj obitelji i trebao je biti diplomat, a na kraju je postao jedan od najpoznatijih modnih dizajnera čiji je asistent bio, tada devetnaestogodišnji, Yves Saint Laurent.
Lifestyle / Moda | 23. 10. 2022. u 20:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Christian Dior (21. siječnja 1905., Granville, Manche − 23. listopada 1957.)

Veliki francuski modni dizajner Christian Dior preminuo je prije 65 godina od srčanog udara. U nekim izvorima kao datum smrti navodi se 23. listopada, u drugim pak 24. listopada 1957. godine.

U posljednjim godinama života, Christian Dior žario je i palio modnom scenom. Njegove kolekcije bile su hit i postao je jedno od najpoznatijih modnih imena u četrdesetim godinama prošlog stoljeća.

Christian Ernest Dior rođen je 21. siječnja, 1905. u Granvillu, obalnom gradu na sjeveru Francuske, a odrastao je uz četvero braće i sestara.

Dolazi iz bogate obitelji, a veći dio djetinjstva proveo je u Parizu. Njegov je otac imao veliki utjecaj na njega te nije uspio popustiti pritisku i na kraju je 1925. godine upisao Ecole des Sciences Politiques gdje je započeo sa studijem političkih znanosti kako bi jednoga dana postao diplomatom.

Diora to nije ni najmanje zanimalo, njegova je ljubav bila umjetnost te je imao želju postati arhitektom.

Diplomirao je 1928. godine i unatoč svemu otvorio je galeriju, a otac mu je posudio novac pod uvjetom da se obiteljsko ime neće pojaviti iznad vrata umjetničke galerije. U galeriji su se mogla vidjeti brojna djela Braquea, Picassa, Cocteaua i Jacoba.

Međutim, 1931. godine dogodila se obiteljska tragedija: otac bankrotira nakon propasti tvornice, majka umire od trovanja krvi, mlađi brat završava u ludnici... U konačnici Christian 1934. obolijeva od tuberkuloze, ali u pomoć priskaču prijatelji koji mu plaćaju liječenje. Kada se godinu dana kasnije vraća s Baleara kao potpuno zdrav čovjek, počinje modni dio njegove (i svjetske) povijesti, a prve skice koje radi su skice za šešire.

S obzirom na to da je galeriju morao zatvoriti, to mu je na kraju 1935. godine donijelo i posao u časopisu Figaro Illustré. Nakon nekoliko godina uspio je dobiti novi posao, a radio je kao modni asistent Robertu Piguetu.

Foto: Britannica / Christian Dior i model Dorothy Emms

Uskoro je uslijedio početak Drugog svjetskog rata i pozvan je u vojsku koju je služio na jugu Francuske. Dior se 1940. godine vraća u Pariz gdje dobiva posao kod Luciena Lelonga, a s obzirom na to da je još uvijek bilo ratno vrijeme, modna kuća u kojoj je radio oblačila je žene nacističkih i francuskih vojnika.

Modnu je kuću otvorio 16. prosinca 1946. godine u Parizu, a kuća se smatra službeno otvorenom 1947. godine.

U veljači 1947. godine prvi je put svijetu pokazao odjeću koju je dizajnirao, a posebnu modnu revoluciju donijele su suknje koje su pratile žensku liniju, ali samo jednim dijelom.

Naime, odjeća je naglašavala ženski struk, a od bokova nadolje vidjeli su se različiti ukrasi te je bila izrazito odmaknuta od linije tijela. Tako je dobila oblik cvijeta, a jednom je prilikom izjavio: Dizajnirao sam ženu cvijet.

Bio je poznat po tome da je bio vrlo praznovjeran. Svaka kolekcija uključivala je kaput po imenu njegova rodnog mjesta, na svakoj reviji je barem jedan model nosio buket njegova omiljenog cvijeća, a još jedna zanimljivost je i da nikada nije započinjao reviju bez savjeta sa svojim tumačem tarot karata.

Međutim, njegov sjaj nije trajao dugo. Na odmoru u Italiji 24. listopada 1957. godine preminuo je od srčanog udara u dobi od samo 52 godine - toliko se zna.

No detalji njegove smrti su tajanstveni. Rečeno je da se ugušio ribljom kosti, ali u osmrtnici je rečeno da je imao srčani udar nakon kartaške partije.

Najslavnija glasina o njegovoj smrti došla je od pariškog društvenjaka Barona de Redéa koji je napisao da je Dior preminuo od srčanog udara nakon intenzivnog seksualnog susreta. Budući da se nikad nije saznalo što se zaista dogodilo, uzrok njegove smrti i dan danas je nepoznat.

Video: The Son Of A Manufacturer Who Invented Christian Dior
Kopirati
Drag cursor here to close