Ovo nisi znala

Kako pravilno koristiti regenerator

Pranje kose čini se prilično jednostavnom radnjom, zar ne? Međutim...
Lifestyle / Moda | 07. 10. 2023. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

   Kosa

Nije li korištenje regeneratora nekako samo po sebi razumljivo? Pa, ne baš, budući da više vrhunskih stilista navodi nepravilno korištenje regeneratora kao najčešću pogrešku kod njege kose. Također savjetuju sljedeće: Da, doista treba redovito 'regenerirati kosu', pa nemoj preskočiti taj korak nakon pranja šamponom.

Mnogi ljudi misle da će im regenerator učiniti kosu ravnom, ali čak i oni s tankom kosom trebaju malo regeneratora, čak i ako je samo na vrhovima.

Zapravo, regenerator pomaže obnoviti kosu nakon pranja. Šampon uklanja masnoću i prljavštinu, ali također uklanja prirodna ulja s kose koja održavaju vlagu kose.

Evo kako točno (i gdje) koristiti regenerator kod pranja kose. 

Ocijedi kosu prije nanošenja regeneratora

Velika pogreška kod korištenja regeneratora je njegovo nanošenje na kosu koja je još uvijek previše mokra, tvrde stručnjaci. Kosa je vlakno; istiskivanje viška vode prije nanošenja regeneratora omogućuje regeneratoru da prodre u kosu, umjesto da se 'otkotrlja' s kose koja je zasićena vodom. Pojednostavljeno, slično je kao i sa spužvicom (ili beauty blenderom): neće pravilno upiti ništa ako je još uvijek mokra.

Nanesi regenerator na sredinu i vrhove

Sada o tehnici: Nakon cijeđenja kose nikako nemoj stavljati regenerator na korijen, nego se fokusiraj na sredinu i vrhove. Nanošenje na korijen je nepotrebno jer je to 'novija kosa' koja ne zahtijeva regeneraciju, osim ako nisi prirodno kovrčava, a može učiniti i kosu ravnom, osobito ako je kosa tanka.

Slavni frizer Marc Mena slaže se s tim te tvrdi da regenerator nije dobar za izravan kontakt s kožom.

„Masti ti kosu i vlasište, a recimo da koristiš regenerator koji ima silikon u sebi, počet će ti kapati u kožu, začepit će pore i može uzrokovati prištiće na leđima i koži“, kaže. „A nakon nekog vremena, korištenje previše regeneratora u vlasištu povećava nakupljanje proizvoda, začepljuje folikule kose i može uzrokovati gubitak kose.“

Ovo je osobito važno pravilo koje treba slijediti ako ti je kosa prirodno tanka. Dakle, ako želiš volumen, izbjegavaj korijen kose pod svaku cijenu.

Isperi proizvod do kraja

Još jedna česta pogreška je nedovoljno temeljito ispiranje regeneratora na kraju. Obavezno dobro isperi kosu, inače bi kosa kad se osuši postati masna i ravna. Dobar način da procijeniš je li proizvod nestao iz tvoje kose jest kada skliska tekstura pod prstima i osjećaj regeneratora potpuno nestanu.

Regenerator nije uvijek dovoljan

Ponekad proizvod koji koristiš nije dovoljan da bi tvoja kosa bila dovoljno hidratizirana. Stručnjaci smatraju da se regeneratori koji se ne ispiru prerijetko koriste. Tradicionalni regeneratori i maske za kosu izvrsni su i dodaju vlažnost i zaštitu kosi, međutim, velik dio se još uvijek ispire pod tušem. Regenerator koji se ne ispire dolazi u obliku spreja, losiona, seruma ili kreme kako bi odgovarao potrebama različitih tekstura.

Dobro pravilo za pronalaženje najboljeg proizvoda? Općenito, sprejevi su dobri za tanju kosu, kreme i losioni su dobri za srednje grube teksture, a serume će možda trebati testirati. Poigraj se da vidiš što odgovara teksturi tvoje kose. Sredstva koja se ne ispiru mogu zaštititi kosu od topline i štetnih tvari iz okoliša, dodaju prijeko potrebnu vlagu koja sprječava kovrčanje te mogu zatvoriti vanjski sloj kako bi kosa izgledala sjajnije, bila jača i spriječila manje molekula boje da nestanu. 

Koristi proizvode visoke kvalitete

Konačno, bitna je i kvaliteta regeneratora. Koristi šampone i regeneratore koje preporučuju stručnjaci. Šteta je trošiti novac na dobivanje lijepih tonova i nanošenje boja, a ne trošiti novac na očuvanje kose s proizvodima koji su za to dizajnirani.

Kopirati
Drag cursor here to close