Levi Strauss

Čovjek koji je traperice učinio svjetskim odjevnim predmetom

Nakon očeve smrti, u New York se Löb pridružuje dvojici najstarije braće Strauss, koji su ondje zarađivali za život prodajom tekstila. Od tada se Strauss zvao Levi, stekao američko državljanstvo i radio u poslu svoje braće.
Lifestyle / Moda | 26. 02. 2024. u 07:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pinterest / Levi Strauss (Buttenheim, Bavarska, 26. veljače 1829. - San Francisco, 26. rujna 1902. )

Njemačko-američki industrijalac i tvorac jeansa Levi Strauss rođen je na današnji dan prije 195 godina.

Na svijet je došao u siromašnoj židovskoj obitelji kao Löb Strauß u Buttenheimu, Bavarska, 26. veljače 1829., a njegov otac Hirsch Strauss umro je od tuberkuloze kad je Löb imao 16 godina.

Godine 1847. njegova majka Rebecca emigrirala je u Ameriku s najmlađom djecom - Löbom i dvije njegove sestre. U New York su se pridružili dvojici najstarije braće Strauss, koji su ondje zarađivali za život prodajom tekstila.

Od tada se Strauss zvao Levi, stekao američko državljanstvo i radio u poslu svoje braće.

Međutim, vijest o velikim nalazištima zlata u međuvremenu se proširila s američke zapadne na istočnu obalu. Godine 1853. Levi Strauss slijedio je zlatnu groznicu i preselio se u San Francisco.

Njegov šogor, njegov brat Louis i on tamo su osnovali trgovinu galanterijom i tkaninama. Raspon je dodatno nadopunjen stvarima poput četkica za zube, naramenica i odjeće za izlaske namijenjene pionireima surovog Divljeg zapada.

Video: Levi Strauss History

Strauss nije samo prodavao svoju robu u San Franciscu, već i lokalnim kopačima zlata zbog cijena koje su se tamo plaćale. Nakon što je prethodno prodavao odjeću i galanteriju, Levi je sa sobom ponio komade tkanine, ceradu i pribor za šivanje. Ubrzo je otkrio da kopači zlata trebaju izdržljive hlače za obavljanje teškog posla.

Kao veletrgovac prodavao je i takozvane pačje hlače od pamučnog platna koje su potom povučene iz asortimana zbog neisplativosti. Šavovi džepova na hlačama nisu bili dovoljno čvrsti jer su kopači zlata punili svoje džepove na hlačama svakojakim materijalom iz rudnika.

'Duck' hlače se često brkaju s trapericama, koje su postojale tek nakon što je prijavljen patent. Suprotno popularnoj priči, nema dokaza da su prethodnice traperica izrađivane od tekstila rađenog od konoplje.

U prosincu 1870., krojač iz Rige Jacob Davis došao je na ideju da uglove džepova na hlačama i dijelove za kopčanje ojača zakovicama iz konjske opreme. Budući da mu je nedostajalo novca da patentira pronalazak koji je razvio 1872., obratio se Leviju Straussu, koji ga je opskrbio balama tkanine.

Strauss je podržao projekt i zajedno s Davisom dobio odgovarajući patent 20. svibnja 1873. Kombinezoni sa zakovicama naišli su na veliku potražnju. Do kraja godine prodano je 5875 desetaka traper hlača i jakni.

Ove su hlače proizvodile dvije tvornice. Deset godina kasnije tvrtka je imala već 535 zaposlenih.

Video: Marlon Brando ~ The Wild One (1953)

Dana 26. rujna 1902. godine proizvođač tekstila iznenada je preminuo u dobi od 73 godine u svom domu u San Franciscu gdje je živio s obitelji svoje sestre Fanny.

Levi Strauss & Company, osnovanu 1853., ostavio je svojoj četvorici nećaka budući da nije imao vlastite djece.

Tvrtka čiji je suosnivač Levi Strauss razvila se u međunarodnu grupaciju s gotovo 14.000 zaposlenih i prometom od 4,4 milijarde dolara, koja svoje proizvode isporučuje u preko 100 zemalja.

Levi's 501 traperice, prvobitno osmišljene za rudare, osamdesetih godina bile su simbol pobune mladih, a danas su kultni komad koji nose trendseteri.

Iako bismo mogli pomisliti da je ime 501 sinonim za Levi's traperice, tek su 1890-ih uvedeni brojevi i tada je rođen model 501. No prema Levi'su, zbog potresa u San Franciscu koji se dogodio 1906. godine, Levi's je izgubio mnogo povijesnih podataka o svojoj tvrtki, pa je nepoznato zašto je ovaj model traperica nazvan 501.

Hollywoodske zvijezde često su nosile popularne "Levisice" - krenulo je od Jamesa Deana u filmu "Buntovnik bez razloga".

Iako Dean u filmu nije nosio Levi's traperice, već neke najobičnije, zahvaljujući ovom filmu, traperice i rada odjeća postale su simbol pobune mladih.

Video: Levi's Brad Pitt Commercial - 35mm - HD

Levi's 501 nosio je i Marlon Brando u filmu "Divljak", a ovaj novi look koji su popularizirale mlade zvijezde lijepo se podudarao s pojavom "tinejdžera", pojma skovanog kasnih četrdesetih godina, da bi se pokazalo kako mladi ljudi imaju svoj vlastiti način života i pravila odijevanja koja se razlikuju od odraslih.

Nakon što je sredinom osamdesetih prodaja počela opadati,Levi's je zatražio pomoć oglašivača Johna Hegartyja i Barbare Noakes, koji su stvorili poznatu reklamu za pranje rublja 1985. godine kako bi privukli mnoštvo obožavatelja MTV-a.

Ipak, krajem devedesetih Levi's je dosegao vrhunac s prodajom od 6,2 milijarde funti zahvaljujući svojim kampanjama usmjerenima na mlade, uključujući i onu s tada nepoznatim Bradom Pittom.

Velika popularnost neke marke često dolazi od poznatih zvijezda koje ju nose, a nisu samo James Dean i Marlon Brando doprinijeli popularnosti traperica - nosila ih je i Marilyn Monroe na setu filma "Neprilagođeni".

Nosili su ih i Bruce Springsteen, na čijem je albumu "Born in the USA" predstavljen par "Levisica", kao i Steve Jobs, koji je nosio samo model 501.

Levi Strauss umro je 26. rujna 1902. u San Franciscu.

Video: Levi's 1991 Pool Hall Clash (Should I stay or should I go)
Kopirati
Drag cursor here to close