Zamjena insekticidima

U prirodu puštaju 750 milijuna genetski modificiranih komaraca

Vlasti su se odlučile na upotrebu genetski modificiranih komaraca nakon što su godinama trošili milijune dolara na suzbijanje tigrastih komaraca, ali bez pretjeranog uspeha.
Lifestyle / Životinje | 20. 08. 2020. u 19:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Floridi će više od 750 milijuna genetski modificiranih komaraca biti pušteno tijekom 2021. i 2022. godine u prirodu. Vlasti su odobrile ovaj projekt usprkos brojnim protivljenjima lokalaca i organizacija koje se bave zaštitom prirode. 

''Vlasti su odlučile da koriste novac građana i državne resusrse da bi izveli ekperiment parka iz doba Jure'' priopćeno je iz Međunarodnog centra za upravljanje tehnologijama i Centra za sigurnost hrane.

Ona ističe da ne zna što bi zbog ovog eksperimenta moglo poći zlu jer je američka Agencija za zaštitu životne sredine odbila izvršiti ozbiljniju analizu kako bi ovakav eksperiment mogao utjecati na prirodu.

Pilot projekt je osmišljen kako bi se saznalo da GMO komarci mogu  biti zamjena insekticidima koji se koriste prilikom zaprašivanja tigrastih komaraca, koji u sebi mogu nositi denge i žutu groznicu, kao i brojne druge bolesti. 

Komarac radnog naziva OX5034 je genetski modificiran tako da ženke umiru dok su još u fazi larve, tačnije prije nego što porastu dovoljno da mogu da ujedaju i prenose viruse.

U studiji se navodi da samo ženke ujedaju jer im je potrebna krv da bi legle jaja, s druge strane, mužjaci se hrane nektarom i samim tim nisu prenositelji opasnih virusa. 

Vlasti su se odlučile na upotrebu genetski modificiranih komaraca nakon što su godinama trošili milijune dolara na suzbijanje tigrastih komaraca, ali bez pretjeranog uspeha. 

Kopirati
Drag cursor here to close