Jeste li znali?

Tajna i važna uloga moljaca

Pad njihova broja, povezan s promjenama u okolišu i raširenom upotrebom pesticida, pomogao je u podizanju svijesti o ključnoj ulozi tih bića u lancu prehrane.
Lifestyle / Životinje | 14. 05. 2020. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugo doživljavani kao iritantna bića koja ostavljaju rupe u odjeći moljci su uvelike podcijenjeni, kažu znanstvenici ističući da novo istraživanje pokazuje njihovu ključnu ulogu u procesu oprašivanja niza biljaka i cvijeća, piše Hina.

Prema studiji, koju je prenio BBC, transportni sustav noćnih moljaca veći je i složeniji od mnogih dnevnih kukaca poput pčela.

Autori istraživanja vjeruju da postoji hitna potreba zaustavljanja pada njihova broja.

Tijekom proteklog desetljeća javnost se usmjerila na važnost pčela u procesu oprašivanja.

Pad njihova broja, povezan s promjenama u okolišu i raširenom upotrebom pesticida, pomogao je u podizanju svijesti o ključnoj ulozi tih bića u lancu prehrane.

Moljci, pak, nisu izazvali slične simpatije.

"Raširena je predrasuda da svi moljci jedu odjeću. To uopće nije točno", kaže dr. Richard Walton s University College London (UCL) koji je vodio istraživanje.

"Neki od njih obilaze cvijeće i mogu biti važna karika u procesu oprašivanja".

Kako bi utvrdili koliko su moljci u tom procesu važni znanstvenici su pratili njihovu aktivnost oko jezera u poljoprivrednim područjima Norfolka.

Utvrdili su da je 45 posto moljaca prenosilo polen s 47 različitih biljnih vrsta među kojima su bile i biljke koje su pčele, leptiri i pršilice vrlo rijetko 'posjećivale'.

Znanstvenici su utvrdili da se ti kukci koncentriraju na najizdašnije izvore nektara i polena, no s moljcima je drukčije.

Nocturnal pollinators strongly contribute to pollen transport of wild flowers in an agricultural landscape

In recent decades, bee and other insect pollinator populations have undergone dramatic global declines, with strong negative implications for insect-pollinated crop yields [ 1, 2]. These declines are increasingly entering political debates [ 3] and the wider public consciousness.

"Na temelju onog što smo vidjeli moljci ne biraju, odnosno ne posjećuju ciljano određene vrste cvjetova", kaže dr Walton.

"Zapravo obilaze svaki cvijet do kojeg mogu doći".

Ranije studije usmjeravale su se na sposobnost moljaca da prenose polen dijelovima glave koji dolaze u dodir s cvijetom.

U okviru ovog istraživanja znanstvenici su proučili prijenos polena koji se zalijepi na dlakavo tijelo životinje.

Znanstvenici vjeruju da moljac svojim noćnim aktivnostima nadopunjava dnevne oprašivače i osigurava raznolikost i raširenost biljnog svijeta.

Služi kao svojevrsni rezervni pogon održavanja bioraznolikosti.

Njegova presudna uloga u oprašivanju ugrožena je s naglim padom njihova broja od 1970-ih uvelike zbog upotrebe pesticida i velikih promjena u namjeni i korištenju poljoprivrednih površina.

"To ima potom negativni učinak na ptice koje se hrane moljcima i pad njihova broja povezan je s padom broja moljaca", kaže Walton.

"Moljcima se hrane i šišmiši pa postoje veze s padom populacija drugih stvorenja zbog toga što se smanjuje raspoloživost njihove hrane".

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Biology Letters.

 

Kopirati
Drag cursor here to close