Napala ga medvjedica

Lovci u sve većem strahu od medvjeda

Lovca je u šumi dok je bio s ostalim članovima lovačke družine napala medvjedica, braneći svog mladunca, a "zaradio" je slomljenu ruku, ozljede rebara i rane na leđima.
Lifestyle / Životinje | 25. 01. 2022. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bliski susreti medvjeda i čovjeka u Sloveniji nisu sasvim rijetki, a nedavni je napad medvjedice na neopreznog lovca ponovno otvorio pitanje održivosti medvjeđe populacije koja je u porastu.

"Već duže vrijeme upozoravamo da je medvjeda kod nas previše s obzirom na naš prostor i bojim se da ovo neće biti izoliran slučaj", kazao je državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Anton Harej, komentirajući incident u kojemu je proteklog vikenda nastradao 63-godišnji lovac.

Njega je u šumi dok je bio s ostalim članovima lovačke družine napala medvjedica, braneći svog mladunca, a "zaradio" je slomljenu ruku, ozljede rebara i rane na leđima.

''Još 2004. imali smo u Sloveniji oko 400 medvjeda, a sada ih je po nekim ocjenama 1200, što je bitno previše s obzirom na naš prostor'', kazao je državni tajnik.

Razdoblje učetvorostručenja broja medvjeda u Sloveniji koincidira s vremenom njenog članstva u Europskoj uniji, makar nije poznato postoji li između te dvije činjenice uzročno-posljedična veza.

O eventualnom odstrijelu medvjeda odlučuje država koja je vlasnica većine šuma koje pokrivaju više od 60 posto slovenskog teritorija, te ministarstvo za okoliš i prostor.

Riječ  je o vrlo osjetljivoj temi s obzirom na to da je medvjed zakonom zaštićen, te da brojna društva za zaštitu životinja zagovaraju nalaženje rješenja za suživot čovjeka i životinja, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close