Carnivak-Cov

Rusija razvila prvo cjepivo protiv koronavirusa za životinje

Cjepivo će vjerojatno krenuti u masovnu proizvodnju već u travnju.
Lifestyle / Životinje | 31. 03. 2021. u 19:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok je borba za cjepivima protiv Covid-19 za ljude prisutna širom svijeta, Rusija je prva u svijetu registrirala prvo cjepivo protiv koronavirusa za životinje, izvijestila je u srijedu državna medijska agencija TASS.

Cjepivo nosi ime Carnivak-Cov, rekao je TASS pozivajući se na Konstantina Savenkova, zamjenika šefa ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosselkhoznadzor.), prenosi CNN.

“Carnivak-Cov, sorbatno inaktivirano cjepivo protiv zaraze koronavirusom za mesoždere, koje je razvio Federalni centar za zdravlje životinja Rosselkhoznadzora, registrirano je u Rusiji. Do sada je to prvi i jedini proizvod na svijetu za prevenciju Covid-19 kod životinja “, Rekao je Savenkov u srijedu.

Prema izvještaju TASS, cjepivo će vjerojatno krenuti u masovnu proizvodnju već u travnju.

Klinička ispitivanja Carnivak-Cova započela su prošlog listopada, rekao je Savenkov. U istraživanju su sudjelovali psi, mačke, lisice, arktičke lisice, minkovi i druge životinje.

Savenkov je rekao da su sve cijepljene životinje razvile antitijela i da je ishod istraživanja dao Rusiji “osnova za zaključak da je cjepivo sigurno i ima snažno imunogeno djelovanje”.

Izvještaj kaže, citirajući Savenkova, da se za učinak cjepiva “procjenjuje da će trajati ne manje od šest mjeseci”.

“Prema ruskim znanstvenicima, upotreba cjepiva može spriječiti daljnje mutacije virusa”, rekao je dužnosnik, dodajući kako više kompanija iz Grčke, Poljske i Austrije planira kupiti cjepivo.

Savenkov je dodao da su neke kompanije iz SAD-a, Kanade i Singapura također “pokazale interes”.

U svibnju prošle godine Danska je izbacila 17 milijuna minkova zbog zabrinutosti da životinje šire mutirani oblik koronavirusa.

Novi izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije također kaže da se Covid-19 vjerojatno proširio na ljude putem životinje, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close