Evo koje

Psi mogu nanjušiti bolesti

Prošli tjedan znanstvenici su dokazali da je dovoljno da pas pomiriše nečije čarape da bi znao da on ima malariju.
Lifestyle / Životinje | 08. 11. 2018. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već su rađena znanstvena istraživanja koja pokazuju da psi mogu da namirišu bolesti kod ljudi, ali sada je definitivno ustanovljena lista oboljenja koju pseći njuh može da osjeti, piše gheguardian.com, prenose Nezavisne.

Malarija

Prošli tjedan znanstvenici su dokazali da je dovoljno da pas pomiriše nečije čarape da bi znao da on ima malariju. Poslije samo par mjeseci treninga labrador i labrador-retriver su mogli iz mase da izdvoje bolesnu djecu.

Rak prostate

Još 2015, jedno talijansko istraživanje je pokazalo da ukoliko trenirate pse da osjete određene kemikalije, oni mogu da predvide rak prostate. Naime, u okviru eksperimenta dresirana su dva njemačka ovčara da namirišu posebne materije i, kada su ih uveli u prostoriju sa zdravim i oboljelim sudionicima ispitivanja, psi su bili u pravu u 90 posto slučajeva. Interesantno je da kod mnogih oboljelih bolest još nije bila potvrđena.

U tijeku je i studija koja će otkriti ponašanje pasa u svakodnevnom kliničkom okruženju.

Dijabetes

Psi su već korišteni u ispitivanju njihovih sposobnosti da namirišu ekstremno visok ili ekstremno nisku razinu šećera u krvi. Humanitarna fondacija "Hypo hounds" godinama unazad trenira pse da detektiraju poremećaj šećera u krvi kod svojih vlasnika tako što im njuše dah ili znoj. Životinje mogu da ustanove poremećaj prije nego što ga regularni klinički testovi pokažu.

Parkinsonova bolest

Istraživanja Sveučilišta u Mančesteru nastoje da pokažu da psi mogu da se izdresiraju da osjete Parkinsonovu bolest nekada i godinama prije nego što se simptomi pojave. Rad je zasnovan na činjenici da je žena, poznata kao "super-njuškalo", otkrila promjenu u mirisu tijela svog muža šest godina prije nego što mu je dijagnosticiran Parkinsonov sindrom, pišu Nezavisne.

Rak dojke

Još jedna humanitarna fondacija "Buckinghamshire healthcare" stoji iza dresure pasa da nanjuše bolest. Ovog puta se radi o raku dojke. Danas žene mogu da idu na mamografiju jednom u tri godine zbog zračenja, a ako bi psi mogli da nanjuše bolest onda bi se broj detektiranih uvećao za 50 posto, ali bi i izlječenje bilo sigurnije.

Kopirati
Drag cursor here to close