Neobični običaji

Đaci učiteljici darovali pijetla prvog dana škole

Nova školska godina u Suseku, selu beočinske općine na obroncima Fruške gore, počela je svečanim prijemom prvašića u Osnovnoj školi ''Jovan Popović''.
Lifestyle / Životinje | 03. 09. 2019. u 08:22 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova školska godina u Suseku, selu beočinske općine na obroncima Fruške gore, počela je svečanim prijemom prvašića u Osnovnoj školi ''Jovan Popović''.

Ono što svečanost u susečkoj osnovnoj školi razlikuje od ostalih, jeste običaj da prvašići svojoj učiteljici prvog dana škole daruju najboljeg pijetla iz svog dvorišta, pa je tako bilo i ove godine.

Učiteljica Mila Škorić je dobila šest ukrašenih košarica s pijetlovima, a toliko je ukupno i krenulo prvaka u Osnovnu školu ''Jovan Popović'' u Suseku.

Dočeku novih đaka prvog razreda prisustvovali su njihovi stariji drugari, učiteljice, direktor škole, roditelji, ali i predstavnici Općine Bočin koji su mališanima uručili školski pribor.

Foto: Anadolija / Prvašići svojoj učiteljici prvog dana škole daruju najboljeg pijetla iz svog dvorišta

Pijetlovi se nisu mnogo bunili, vjerojatno i zbog vrućina, jer je prvog školskog dana bilo preko 30 stupnjeva u hladu.

Direktor je i sam je pohađao ovu školu od petog do osmog razreda i sjeća se da je i u njegovoj mladosti bio običaj da đaci prvaci daruju svoje učiteljice, odnosno učitelje pijetlovima. Iz okolnog sela odakle on dolazi taj običaj se nije upražnjavao, već je isključivo vezan za Susek.

''U selu ne može nitko da mi kaže kada je taj običaj započet, ali svi tvrde da je stariji od 100 godina . Običaj je zaista interesantan i podrazumijeva da svaki roditelj kada povede svoje dijete u školu prvi dan u prvi razred ponese i pijetla. Roditelji biraju tog pijetla i vode računa da to bude najljepši i najveći pijetao. Mnogi su me pitali zašto pijetao. Prema onom što sam čuo, vjerojatno je zato što pijetlovi prvi ustaju, što su vrijedni, precizni, koji nas bude. Pa, eto, neke simbolike za naše prvašiće da budu vrijedni i precizni'', kaže Ilija Pešić.

Direktor škole kaže kako pijetlovi završe po dvorištima jer su sva domaćinstva u ovom mjestu seoska i uzgaja se i sitna i krupna stoka.

''Nije ovo gradska sredina pa da učitelj ne zna šta će s pijetlovima'', zaključuje direktor susečke škole.

Kopirati
Drag cursor here to close