U savršenom stanju

Pronađeno mladunče lava staro 28.000 godina

Mladunče pećinskog lava, koje je bilo staro manje od dva mjeseca, pronađeno je pokriveno zlatnim krznom i imalo je netaknute zube, kožu, meko tkivo i vibrise.
Lifestyle / Životinje | 07. 08. 2021. u 16:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su potvrdili kako je savršeno očuvano mladunče pećinskog lava, koje je pronađeno zamrznuto u Sibiru, ženka koja je preminula prije 28.000 godina, pokazalo je novo istraživanje o posmrtnim ostacima životinje.

Riječ je o jednoj od najbolje očuvanih životinja iz Ledenog doba koje su ikada pronađene, a ostatke su pronašli članovi tima švedskog Centra za paleogenetiju u Stockholmu.

Mladunče pećinskog lava, koje je bilo staro manje od dva mjeseca, pronađeno je pokriveno zlatnim krznom i imalo je netaknute zube, kožu, meko tkivo i vibrise.

Lav je očuvan u takozvanom vječnom ledu i jedan je od dva mladunčeta izumrlih vrsta koje su otkrili lovci u području rijeke Semjueljah.

Prvobitno se mislilo da su dva mladunčeta – Boris i Sparta – iz iste porodice, jer su pronađeni na maloj udaljenosti jedno od drugog, ali se kasnije ispostavilo da je Sparta, koja je prvobitno nazvana Spartak, živjela 15.000 godina kasnije.

Stručnjaci su otkrili i to da je mladunče Boris staro 43.448 godina.

Ruski i japanski znanstvenici skeniranjem nisu pronašli dokaze da je lavove ubio neki drugi predator. Međutim, skeniranjem je otkriveno oštećenje lubanje, dislocirana rebra i druge probleme na njihovim skeletima.

"S obzirom na očuvanost, vjerojatno su brzo sahranjeni. Možda su poginuli u klizištu ili upali u pukotinu na ledu, koje se pojavljuju zbog sezonskog otapanja i zaleđivanja", izjavio je istraživač Lav Delen za CNN.

Mladunci lava otkriveni su u istočnom Sibiru 2017. i 2018. godine, a ostaci su toliko očuvani kako su znanstvenici mogli ustanoviti i razlike u nijansi boje krzna.

Kopirati
Drag cursor here to close