Ljubitelji ove pasmine

Pit bull nije monstrum, on je veseo i britak pas

Pit bullovi su se koristili od 1900-e godine kao psi dadilje, jer su bili bliski i nježni sa djecom.
Lifestyle / Životinje | 08. 02. 2021. u 19:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini je formirana grupa koju čini preko 2000 članova, ljubitelja pasmine Pit bull. Članovi grupe 'Pit bull BiH' kroz svoje aktivnosti i razmjenu iskustava, te širenje točnih informacija i činjenica o ovoj pasmini - žele razbiti predrasude, te ljudima - kako kažu, na pravi i istinit način predstaviti ovu pasminu.

Članovi ove grupe tvrde da je ova pasmina inače u svijetu pogrešno predstavljena i oni žele da tu 'nepravdu' isprave.

Mnogo puta ste čuli da netko kaže da kada Pit bull ugrize da mu vilica ''blokira'', što naravno nije točno - tvrde ljubitelji ove pasmine.  Ovaj pas je toliko tvrdoglav da svoj plijen ne želi da pusti.

Pit bullovi su se koristili od 1900-e godine kao psi dadilje, jer su bili bliski i nježni sa djecom. Ova pasmina se nekada koristila i za mnoge druge stvari'', tvrde ljubitelji ove pasmine.

Kada je čovjek prvi put upotrijebio pse za lov, pas i čovjek su istinski bili ravnopravni u lovu, objašnjavaju iz grupe 'Pit bull BiH'.

Grupa ljudi i pasa radili su zajedno u traganju i proganjanju divljači i od tih pasa nastali su hajkači, tragači i borilački psi. 

Svaka od ovih grupa ima svoj stupanj specijalizacije u skladu s kojim su se oni mijenjali tijekom godina svog postojanja.

Video: Pit bull BiH team: Training

Hajkači su uzgajani radi brzine trošenja borilačkih i tragalačkih sposobnosti. Oni su se upotrebljavali da podignu manje opasan plijen. Predstavnici ovih pasa postojali su jos u drevnom Egiptu.

Tragači su se razvili da prate i lociraju divljač na čovjeka lovca. Oni nisu bili namijenjeni da ubijaju divljač, već su dobro razvili tragalačku sposobnost i divno javljanje lavežom svom 'gospodaru' gdje se nalazi divljač.

Borilački psi su se u početku  držali na povodniku ili nosili na mjesto gdje je lociran plijen. Oni ne posjeduju niti brzinu hajkača, niti njuh tragača ali su bili vični da ubijaju. Zanimljivo je da se buldog često pominje kao lovački pas u starim spisima. Također se pominje mastif i alaunt, te je sasvim sigurno da su se ovi izrazi odnosili neko vrijeme u osnovi na istu lozu borbenih pasa koji su se razlikovali po veličini i izgledu u cijelom svijetu.

Iz grupe koja želi da predstavi istinu o ovim psima, kažu i da Pit bull nije podmukao i nestabilan pas, te da ne napada ljude. 

''Pit bull posjeduje bezgraničnu ljubav za borbom koja mu daje njegovu britkost. Jedni ipak misle da je Pit bull pun mržnje, ali ni to nije točno. Pit bull nije monstrum, on je veseo i sretan pas a život mu je pun uzbuđenja i radosti'', kazali su iz grupe 'Pit bull BiH'.

Savjetuju i sve one koji žele da imaju ovu pasminu, da se obavezno savjetuju sa nekim tko ima iskustvo s Pit bullom. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close