Pravi čuvari

Ovih deset pasmina dom čuva bolje od alarma

Ovi psi bit će vam najodaniji prijatelji, ali osigurajte im pravilan trening kako njihova zaštitnička priroda ne bi prerasla u agresivnost.
Lifestyle / Životinje | 30. 04. 2021. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Određene pasmine cijenjene su i dobro poznate po svojoj zaštitničkoj naravi, koja do izražaja najviše dolazi kada čuvaju svoj dom i obitelj.

Želite li pored sebe imati odanog i neustrašivog životnog suputnika koji će, ako je potrebno, moći i zaštititi vašu obitelj, idućih deset pasmina pasa ili križanaca tih pasmina bit će nepogrešiv izbor.

Ne zaboravite da će vam ovi psi biti najodaniji prijatelji, ali osigurajte im pravilan trening kako njihova zaštitnička priroda ne bi prerasla u agresivnost.

1. Njemački ovčar

Cijenjeni i dobro poznati kao policijski i vojni psi, njemački ovčari veliki su čuvari i kada je riječ o njihovu ljudskom "čoporu". Uzgajana za čuvanje ovaca, ova velika, inteligentna pasmina ima urođenu zaštitničku narav i lojalnost.

Foto: Royvon Dog Training / Njemački ovčar

2. Rotvajler

Jedan pogled na moćnu i mišićavu muskulaturu rotvajlera otjerat će provalnika daleko od vašeg doma. Najstarija od pasmina uzgajanih za skupljanje krda, rotvajler je do kraja odan svojoj obitelji i sumnjičav prema strancima sve dok ih ne upozna.

Poput njemačkih ovčara, i rotvajleri vole biti aktivni te ih je zbog njihove kratke dlake lako timariti. Slavni su po svojoj teritorijalnoj prirodi, zbog čega će odano čuvati svoj dom od nepozvanih uljeza.

3. Doberman

Želite li najboljeg psa čuvara, pametan, snažan i atletski građen doberman mogao bi biti pravi izbor, prenosi Zadovoljna.hr.

U svega nekoliko minuta provedenih s dobermanom može se primijetiti koliko su ti psi inteligentni i aktivni. Mnoge zastrašuje i sam izgled dobermana, no uz pravilan trening pripadnik jedne od najopasnijih pasmina postat će vaš najodaniji životni suputnik.

Dobermani su poznati i po svojem dugom životnom vijeku.

4. Bulmastif

Križanac između buldoga i mastifa, bulmastif je originalno uzgojen u Engleskoj za pronalazak i svladavanje lovokradica.

Ako provalnik uspije ući u kuću, susrest će se s masivnim, moćnim psom koji će ga srušiti na pod i ne puštati ga da se digne dok ne stigne pomoć. Bulmastifi su poznati kao izrazito pametni, smioni i neustrašivo odani psi.

5. Američki stafordski terijer

Može djelovati pomalo zdepasto i nabijeno, ali staford itekako ima snage i žara obraniti svoju obitelj kada je potrebno.

Štoviše, američki stafordski terijeri u prošlosti su bili poznati i kao pseće dadilje za malu djecu. Jednom kada se veže za čovjeka, staford će ga bez sumnje voljeti do kraja života i taj će čovjek biti centar njegova svijeta.

6. Kuvas

Zbog svoje bijele "flafaste" dlake ovaj pas možda izgleda potpuno blago i bezopasno, ali veličanstveni kuvas diči se svojom odlučnošću te izrazito zaštitničkom i teritorijalnom naravi.

Činjenica da je kuvas uzgojen za tjeranje životinjskih predatora poput vukova i medvjeda govori puno o tome koliko je taj pas snažan i neustrašiv. Uz pravilan odgoj kuvas će pokazati i drugu stranu svoje prirode – slatku i opuštenu.

7. Akita

Jedna od onih pasmina koja se ne preporučuje ljudima koji nisu prije imali psa, akita je tih, ali vrlo zaštitnički nastrojen pas. Vrlo je snažan i treba biti pažljiv kada je u blizini djece. Akitu je najbolje uzeti kao štene i odmah početi s treningom poslušnosti.

Foto: Unsplash / Pasmina akita

Ova japanska pasmina uzgojena za lov specifična je i po tome što u kući zna biti tiha i neprimjetna, a vani izrazito prijateljski raspoložena, ali i oprezna.

8. Divovski šnaucer

Dominantna i privržena pasmina, divovski šnaucer pas je ogromne energije koji žudi za ljudskim društvom i brzo će se pokrenuti ako treba zaštiti svoju obitelj.

Vlasnik divovskog šnaucera mora svom ljubimcu omogućiti puno fizičke i mentalne stimulacije kako mu ne bi bilo dosadno i kako ne bi postao destruktivan.

9. Rodezijski gonič lavova

Originalno uzgojen kao neustrašivi lovac na lavove, rodezijski gonič lavova vrlo je inteligentan i nježan div kada je sa svojom obitelji, a postaje odani zaštitnik ako njegovim ljudima prijeti opasnost.

Rodezijski gonič lavova izrazito je dobar s djecom – u Africi je ova pasmina uzgajana i kako bi čuvala i štitila djecu dok nema roditelja.

10. Collie

Najslavniji collie na svijetu je Lassie iz istoimenog filma, a svi znamo kakvu je odanost pokazao u tom klasiku.

Collie je pas blage naravi koji rijetko pokazuje znakove agresije, osim kada osjeti da njegovoj obitelji treba zaštita.

Na glasu je i kao jedna od najinteligentnijih pasmina na svijetu koju je lako trenirati. Uz to, pripadnici ove predivne i prijateljski nastrojene pasmine dobro se slažu s djecom.

Kopirati
Drag cursor here to close