Engleska

Otmica kućnih ljubimaca postaje kazneno djelo

Utvrđeno je da je prošle godine tijekom lockdowna prijavljena krađa oko 2.000 pasa.
Lifestyle / Životinje | 03. 09. 2021. u 11:02 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otmica kućnih ljubimaca bit će proglašena kaznenim djelom u Engleskoj nakon porasta prijavljenih krađa tijekom zatvaranja uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Krađa kućnog ljubimca trenutno se tretira kao gubitak vlasnikove imovine, ali ministri žele da se novim zakonom prizna emocionalni stres koji može izazvati.

Utvrđeno je da je prošle godine tijekom lockdowna prijavljena krađa oko 2.000 pasa.

Radna grupa, koju čine vladini službenici, policija, tužitelji i lokalne vlasti, primila je dokaze od grupa za zaštitu životinja, aktivista za kampanju, akademika i drugih stručnjaka.

Njihov izvještaj je utvrdio da je sedam od 10 krađa kućnih ljubimaca koje je zabilježila policija uključivalo pse. Nije poznato koja bi mogla biti najveća kazna za kazneno djelo otmice kućnih ljubimaca po novom zakonu.

Iako je prema Zakonu o krađi iz 1968. godine za izvršenje kaznenog djela predviđeno maksimalnih sedam godina zatvora, ministri kažu da je malo dokaza da se to primijeni i u ovom slučaju, jer je težina kazne djelomično određena novčanom vrijednošću otuđene stvari.

"Krađa kućnog ljubimca užasan je zločin koji može uzrokovati velike emocionalne tegobe obiteljima, dok bezosjećajni kriminalci pune džepove. Novi zakon o otmici kućnih ljubimaca priznaje da su životinje daleko više od imovine i dat će policiji odriješene ruke za izvođenje ovih bolesnih pojedinaca pred lice pravde", izjavila je britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

 

Kopirati
Drag cursor here to close