Svijet životinja

Otkriveno zašto su zebre crno-bijele

Lifestyle / Životinje | 03. 04. 2014. u 08:16 M.T.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema tvrdnjamaznanstvenika, napokon je rješena misterija kako su zebre dobile svoje šare

Kako navodi Independet, još u 19 stoljeću Charles Darwin je s kolegom Alfredom Russelom Wallaceom raspravljajući o ovoj temi predložio brojne evolutivne teorije koje su dovele do ovih smjelih crno bijelih obilježja.

Tim sa Sveučilišta u Kaliforniji sada tvrdi kako su na osnovu analiza svih teorija zaključili da su zebrine pruge vremenom evoluirale kako bih ih zaštitile od nepoželjne pažnje mušica koje prenose bolesti.

''Nitko nije znao zašto zebre imaju tako upečatljive šare. Međutim, rješavanje evolucijskih zagonetki povećava naše znanje o prirodnom svijetu i može dovesti do veće želje da ga očuvamo", tvrdi vođa studije Tim Karo.

Karo je zajedno sa svojim timom promatrao hipoteze, uključujući mogućnost da bi njihove šare mogle predstavljati vid kamuflaže koji bi zbunio protivnike pa čak i da im služe kao vid komunikacije.

Došli su do zaključka da su pruge obrana od eko-parazita nakon što su promatrali različite uzroke šara životinja iz grupe kopitara, od koji većina posjeduje neki vid pruga.

Zatim su mapirali intenzitet ovih pruga naspram različitih faktora okoline koji su mogli utjecati na evoluciju pruga, uključujući distribuciju šuma, predatora i muha.

Rezultati su ukazali na to da je najveća statistička koleracija između vrsta s izrazitim šrama i predjela gdje su paraziti najaktivniji, piše Glas Srpske.

Međutim, ovo okriće ne rješava cijelokupnu misteriju koja ukružuje zebrine šare. Iako biolozi smatraju da su šare tu kakao bi ih štitile od muha i dalje ostaje pitanje-zašto ti insekti izbjegavaju šare?

Kopirati
Drag cursor here to close