Pleurobranchaea Britannica

Otkrivena nova vrsta morskog puža

Ovo otkriće pokazuje da postoji još mnogo nepoznatog u morima.
Lifestyle / Životinje | 01. 03. 2024. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova vrsta morskog puža otkrivena je u vodama Velike Britanije, a jedan primjerak je uhvaćen s istraživačkog broda kod jugozapadne obale Engleske.

Nova vrsta je nazvana Pleurobranchaea Britannica i pripada grupi koja boravi u toplijim vodama, ali bi mogla migrirati na sjever zbog klimatskih promjena, prenio je Tanjug.

Ovu vrstu otkrio je Ross Bullimore iz Centra za okruženje, hranu i akvakulturu (CEFAS), koji je primijetio da je riječ o do sada neotkrivenoj vrsti iako u morima oko Britanije i Irske ima oko 100 različitih vrsta morskih puževa.

Znanstvenici navode da ovo otkriće pokazuje da postoji još mnogo nepoznatog u morima.

"Prilično je uzbudljivo pronaći novu vrstu koja nije mikroskopska. To pokazuje da još ima posla", rekao je Peter Barry iz CEFAS-a.

Morski puževi su vrsta morskih mekušaca bez ljuštura, a poznati su po svojoj izuzetnoj raznolikosti i ljepoti, navodi BBC.

Mogu porasti do oko pet centimetara u dužinu, a zbog osjetljivosti na utjecaj klimatskih promjena i ljudskog djelovanja mogu pomoći znanstvenicima da utvrde stanje morskih ekosustava.

"Vidimo prisutnost vrste koja je uvijek ranije bila zabilježena u toplijim vodama. To bi moglo značiti da ova vrsta može dalje proširiti svoju prisutnost jer uvjeti postaju povoljniji ili prikladniji za to", ističe Bullimore.

Kopirati
Drag cursor here to close