Međunarodni dan biodiverziteta

Otkrivena nova vrsta leptira za BiH

Riječ je o vrsti Anthocharis damone koja je do sad Europi zabilježena u južnoj Italiji, Grčkoj, Makedoniji i Albaniji
Lifestyle / Životinje | 22. 05. 2024. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je Međunarodni dan biodiverziteta, a tim povodom Centar za životnu sredinu objavljuje da je biodiverzitet Bosne i Hercegovine bogatiji za novu vrstu dnevnog leptira kojeg je registrirala grupa istraživača iz Srbije, Miloš Popović i Iva Stojanović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, i BiH, Dejan Kulijer iz Zemaljskog muzeja iz Sarajeva i Branislava Dukić iz Centra za životnu sredinu, tijekom istraživanja faune dnevnih i noćnih leptira u okolini Dobruna i Rudog.

Riječ je o vrsti Anthocharis damone koja je do sad Europi zabilježena u južnoj Italiji, Grčkoj, Makedoniji i Albaniji, te se smatra mediteranskom vrstom koja naseljava samo toplija područja. Međutim, suprotno procjenama, pronađena je u Srbiji 2015. godine što predstavlja izoliranu koloniju udaljenu od susjednih čak 170 kilometara. Životni ciklus ovog leptira je isključivo vezan za jednu biljku – Isatis tinctoria koja raste na strmim, kamenitim, golim, južnim uglavnom serpentinskim padinama. Gusjenice se hrane dijelovima ove biljke, dok ženke polažu jaja na cvijet, i to najčešće samo po jedno.

Nove vrste

Potvrđujući prisustvo ove vrste u BiH može se pretpostaviti da je češća na Balkanskom poluotoku nego što se smatralo ranije.

''Pronalaskom nove vrste za BiH dokazujemo da još uvijek možemo očekivati nove i zanimljive nalaze u regiji te se nadamo da će se u skladu sa rezultatima istraživanja ovim područjima omogućiti adekvatna zaštita'', istaknula je Branislava Dukić iz Centra za životnu sredinu.

Istraživanje tijekom kojeg je pronađena nova vrsta je dio pripremnih aktivnosti za ovogodišnji ''Biologer kamp'' koji se održava u sklopu projekta ''Dragulji prirode: Jačanje otpora i učešća lokalnih zajednica u BiH'', koji provodimo sa našim partnerima iz Centar Dr. Stjepan Bolkay, Aarhus centar u BiH i češkom organizacijom Arnika.

Budi dio plana

Očuvanje biološke raznovrsnosti predstavlja temelj održivog razvoja, te je neophodno raditi na zaštiti i unaprijeđenju iste. S tim u vezi, 22. svibanj je proglašen Međunarodnim danom biodiverziteta od strane Ujedinjenih naroda.

Ove godine, obilježava se pod sloganom ''Budi dio plana", i svojevrsni je poziv na akciju svim akterima da zaustave i preokrenu gubitak biodiverziteta podržavanjem implementacije ''Globalnog okvira za biodiverzitet Kunming-Montreal'', koji se takođe naziva ''Plan biodiverziteta'', a koji nudi mogućnosti za suradnju i partnerstvo među različitim sudionicima.

Kopirati
Drag cursor here to close