Rijedak prizor

Otkrivena beba morskog psa duha

Lifestyle / Životinje | 16. 02. 2022. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: BBC / Otkrivena beba morskog psa duha 

Novozelandski znanstvenici otkrili su rijetku bebu morskog psa duha, malo poznatu vrstu ribe koja živi u sjenovitim dubinama oceana.

Morski psi duhovi, također poznati kao himera, rijetko se uočavaju, a viđanje njihovih mladunaca još je rjeđe. Novoizlegli morski pas sakupljen je na dubini od oko 1,2 km pod vodom u blizini Južnog otoka.

Znanstvenici kažu da ovo otkriće produbljuje razumijevanje ranog stadija vrste. Nazivajući ga "zgodnim otkrićem", dr. Brit Fanucci, članica tima, rekla je da je otkriće došlo slučajno tijekom istraživanja podvodnih populacija. 

"Dubokovodne vrste općenito je teško pronaći, a posebno poput morskih pasa duhova, obično su prilično zagonetne", rekla je za BBC. "Dakle, jednostavno ih ne viđamo često." Znanstvenici s Nacionalnog instituta za istraživanje vode i atmosfere vjeruju da se mladunče morskog psa nedavno izleglo jer mu je trbuh još uvijek bio pun žumanjka.

Video: The Mysterious Ghost Shark

Embriji morskih pasa duhova razvijaju se u jajnim kapsulama položenim na morsko dno i hrane se žumanjkom dok se ne izlegu. Dr. Finucci rekao je da mladi morski psi duhovi mogu pokazivati različite karakteristike od njihovih odraslih verzija, što otkriće čini značajnijim, prenosi Index.hr

"Mladi mogu živjeti u vrlo različitim staništima… mogu imati različitu prehranu, čak mogu izgledati vrlo različito od odraslih. "Nailazeći na mladunčad pomaže nam bolje razumjeti biologiju i dio ekologije vrste", rekla je. Dr. Finucci je rekao da će njihov prvi korak biti otkriti vrstu bebe morskog psa.

Video: Ghost Shark Caught on Camera for the First Time | National Geographic

"Uzet ćemo mali uzorak tkiva i nasumične genetike", rekla je. "Tada ćemo također napraviti čitav niz morfometrijskih ili tjelesnih mjerenja, što će nam također pomoći da procijenimo koju vrstu gledamo."

Morski psi duhovi nisu stvarni morski psi, već vrsta riba koja je blisko povezana s morskim psima i ražama. Oni su hrskavičasti - što znači da se njihovi kosturi prvenstveno sastoje od hrskavice - što im daje jezivu, eteričnu kvalitetu. Većina vrsta morskih pasa duhova nastanjuje duboko more, iako nekolicina vrsta radije živi u plitkim obalnim vodama.

Kopirati
Drag cursor here to close