Jablaničko jezero

Oaza za očuvanje bosanskog brdskog konja u Lizopercima

Ergelu ''Jezero'' osnovali su sa svojim obiteljima Hasib i Ismet Šćuk iz Lizoperaca 2017. godine.
Lifestyle / Životinje | 05. 05. 2020. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada prolazite magistralnom cestom M 16-2 Prozor-Jablanica ne možete ni slutiti kakva zanimljivost i ljepota je na drugoj strani Jablaničkog jezera nešto iznad mjesta gdje se nekada Rama ulijevala u Neretvu.

Riječ je o konjima na obali Jablaničkog jezera koji su snimljeni u mjestu Lizoperci.

Konji i ždrijebad slobodno šeću, pasu i pitomo prilaze ljudima. 

O njima se brinu Samir Sancez Pozder, te dvoje mladih ljudi Emina Šćuk i Haris Đelmo.

Emina pokazuje kako se uvježbavaju konji za jahanje. Nije to neka obična demonstracija. To je demonstracija veze i emocije Emine s njezinim ljubimcima. Za to vrijeme Haris timari konje i uređuje ih kao da će negdje na neku modnu reviju.

Ergela bosanskog brdskog konja

Ergelu ''Jezero'' osnovali su sa svojim obiteljima Hasib i Ismet Šćuk iz Lizoperaca 2017. godine. Naselje Lizoperci pripada općini Prozor-Rama, a svega desetak minuta vožnje udaljeno je od Jablanice.

Foto: PR / Jablaničko jezero

Cilj ove ergele je prije svega uzgoj i popularizacija bosanskih brdskih konja. Njihov uzgoj na ergeli odvija se na ekstenzivan način kako se i do sada tradicionalno uzgajao. Konji tijekom dana većinu vremena provode na otvorenom, odnosno na pašnjacima i navečer se vraćaju u svoj štalski smještaj.

''Ostvarivanju ovoga cilja su umnogome pomogli stanovnici sela Lizoperci koji su 2018-te godine odlučili da u suradnji sa Ergelom “Jezero” uzmu aktivnije sudjelovanje u borbi za očuvanje bosanskog brdskog konja i da pomognu u skladu sa svojim mogućnostima da se ova domaća pasmina sačuva od nestanka. U tu svrhu oni su odlučili da pokrenu inicijativu za osnivanje 'Oaze' bbk-a u selu Lizoperci i da svoja imanja ustupe na korištenje Ergeli 'Jezero', a u cilju stvaranja idealnih uvjeta za uzgoj bbk-a na ovom području'', kazala je vlasnica Emina Šćuk.

Ergela ''Jezero'' je u prošlom vremenu sav svoj angažman usmjerila na spašavanje što većeg broja konja tako da su se rezultati ogledali u povećanju broja konja koji su se sa dvije kobile koje su dovedene na Ergelu u siječnju 2017-te godine povećao na dvadeset grla u travnju 2020. godine.

Suvlasnik i uzgajivač Hasib Šćuk o borbi za očuvanje bosanskog brdskog konja reče:

''Naš primarni cilj je očuvanje bosanskog brdskog konja. Bosanski brdski konj je autohtona pasmina koja je od davnina bila stalni pratitelj naroda na području Bosne i Hercegovine i cijelog Zapadnog Balkana. O tome svjedoče i neki rimski zapisi. Izvorno područje uzgoja pasmine bosanskog brdskog konja je područje Bosne i Hercegovine, na zapadu graniči sa Dalmacijom, na sjeveru sa rijekom Savom, i na istoku sa rijekom Drinom. Uzgoj se iz navedenog područja, u različitom vremenskom razdoblju, proširio na druga, prije svega brdovita područja bivše Jugoslavije, kao i druge države, Albaniju, Bugarsku, Grčku, Tursku i Njemačku. Unutar skupine malih konja bosanski brdski konj je bio najrašireniji, a odlikuje se po izdržljivosti, istrajnosti, poslušnosti, velikim radnim sposobnostima, pouzdanosti i ravnoteži prilikom hoda po strmim brdskim područjima. U očuvanju i razvoju bosanskog brdskog konja zaslužna je Austrougarska koja je za svoje vojne potrebe radila na poboljšanju pasmine. Križanjem su povećali visinu konja za oko 3-4 cm i na neki način uljepšali glavu. U potrazi za pastusima za ta poboljšanja išli su čak do Indije.''

Hasib je strastveni jahač i da je prošao različite edukacije oko jahanja i dresiranja konja kako bi se mogao potpuno posvetiti ovom poslu.

Do sada su na Ergeli ''Jezero'' izgrađene štale, ograđen i pripremljen veliki pašnjak. Napravljena je lijepa nadstrešnica (šadrvan) za ugodan odmor. Tu je i poseban prostor koji se priprema za jahanje.

''Pripremamo izgradnju koliba za noćenje, održavanje sastanaka, druženja. Sve radimo tako da ne narušavamo okruženje. Ljubitelji konja, prirode, slobodnog i opuštenog života uživat će u ovom ambijentu. Naše načelo uređenja prostora je 'Ljepota je u jednostavnosti' '', kazala je Emina Šćuk, vlasnica Ergele ''Jezero''.

Velika ljubav

Hasib Šćuk u svojim riječima ne skriva izrazito veliku ljubav i poznavanje spram bosanskog brdskog konja. Ali ističe i ljubav Samira Sanceza Pozdera i podršku stanovnika Lizoperaca ovom hvale vrijednog projekta.

''Sve ovo što radimo i planiramo ne ide bez ljubavi spram konjima. Jedan od najboljih primjera je i Samir Sancez Pozder koji je stalni radnik na ergeli. Posebno se želim zahvaliti stanovnicima Lizoperaca koji su dali svoje livade i šume na korištenje kako bi konji bili potpuno slobodni i u pravom ambijentu živjeli. Samo ovakvim odnosom sačuvat ćemo ovu autohtonu pasminu konja, ali i raditi na razvoju seoskog turizma. Ergela se nalazi na zanimljivom području te se mogu uvezati turistički kapaciteti općina Prozor-Rama, Jablanica, Konjic..'', zaključio je Hasib Šćuk. 

Foto: PR / Konji na obali Jablaničkog jezera

Haris Đelmo koji je stalni pomagač na ergeli kao veliki zaljubljenik u prirodu pokrenuo je Udruženje za ruralni razvoj ''Eko rural''. Ovo udruženje bit će velika potpora za ostvarivanje različitih projekata na razvoju ruralnog turizma, a time i velika potpora Ergeli ''Jezero''.

Melika Ćosić iz Jablanice, medicinski tehničar, već više od godinu i pol pomaže na ergeli kao volonter. Uvijek je spremna pomoći kad god što treba. Rado posjećuje ovo mjesto. 

Prilazi svakom pojedinačno, a njezinu pozornost posebno izazva ždrijebe. Njezin pristup i milovanje tako očituje svu ljubav spram konja. U današnje vrijeme malo vjerojatno da dvije tako mlade djevojke iskazuju izrazitu ljubav spram bosanskog brdskog konja.

Uzbuđenje i ljubav prema konjima su zapravo neopisivi, i mogu se samo doživjeti, zato dođite na Ergelu ''Jezero'' Lizoperci, opustite se i uživajte u prirodnom ambijentu u društvu s posebnom pasminom konja.

Pasminom bosanskog brdskog konja koja odražava izdržljivost, snagu, smirenost, hrabrost i dobrćudnost konja, ljudi, životinja i cjelokupne prirode Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close