Duvalius djokovici

Novu vrstu insekta nazvali po Đokoviću

''Imam tu čast i zadovoljstvo da upravo sada objavim otkriće nove vrste insekta iz zapadne Srbije koja dosad nije bila poznata znanosti''.
Lifestyle / Životinje | 07. 10. 2022. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Srbiji je otkrivena nova vrsta insekta, a znanstvenici koji su sudjelovali u ovom ostvarenju ukazali su čast Novaku Đokoviću, tako što su insektu dali latinski naziv 'Duvalius djokovici' – Đokovićev duval, priopćio je Biološki fakultet u Beogradu, prenosi N1.

U znanstvenom časopisu Annales Zoologici Fennici objavljen je rad čiji su autori dr. Srećko Ćurčić, dr. Nikola Vesović, entomolog i biospeleolog Dragan Pavićević. Tipske primjerke ove vrste su sakupili biospeleolozi Miloš Kuraica, koji je također jedan od autora ovog naučnog rada, kao i dr. Iva Njunjić.

U ime autora ovog rada, priopćenje je potpisao dr. Nikola Vesović.

''Novak Đoković – već više od 15 godina taj čovjek uveseljava čitavu naciju, čini nas ponosnim i za to vrijeme je svima postao kao član porodice. On nije samo vrhunski ambasador Srbije u svijetu, već najbolji tenisač svih vremena i jedan od najdominantnijih atleta ikada''.

''Imam tu čast i zadovoljstvo da upravo sada objavim otkriće nove vrste insekta iz zapadne Srbije koja dosad nije bila poznata znanosti. U pitanju je specijalizirani, slijepi, podzemni tvrdokrilac (Coleoptera) iz porodice trčuljaka (Carabidae) pronađen u jednoj jami u blizini Ljubovije. Znanstveni rad o opisu nove vrste je nedavno publiciran u istaknutom časopisu 'Annales Zoologici Fennici'''.

''Kao znak zahvalnosti i osjećaja potrebe da se na neki naš način odužimo Novaku je bio da novu vrstu nazovemo upravo po njemu – Duvalius djokovici. Hvala Novače!''

Kopirati
Drag cursor here to close