50 milijardi ptica

Na Zemlji ima šest puta više ptica nego ljudi

Znanstvenici su zaključili da postoji relativno malo poznatih i mnogo rijetkih vrsta.
Lifestyle / Životinje | 18. 05. 2021. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 50 milijardi ptica živi na planeti Zemlji, rekli su australijski znanstvenici u istraživanju koje je objavio časopis Američke nacionalne akademije znanosti - PNAS.

To znači da na Zemlji ima šest puta više ptica nego ljudi.

Tim predvođen Williamom Cornwellom sa Sveučilišta Novi Južni Walles u Sydneju radio je na osnovu podataka o 9.700 poznatih vrsta ptica širom svijeta, što predstavlja 92 posto svih postojećih vrsta.

Znanstvenici su kombinirali istraživanja pojedinih vrsta u određenim područjima distribucije s oko milijardu podataka u online ornitološkoj bazi podataka eBird.

Znanstvenici su zaključili da postoji relativno malo poznatih i mnogo rijetkih vrsta.

Među 10 najčešćih ptica u svijetu je kućni vrabac (1,6 milijardi), europski čvorak (1,3 milijarde), prstenasti galeb (1,2 milijarde) i seoska lasta (1,1 milijarda).

Znanstvenici su utvrdili da su najrjeđe ptice na planeti kivi neletač s Novog Zelanda (3.000) i mesit (154.000), odnosno ptice žbunastih staništa.

"U svijetu postoji znatan broj ptica individualno - 50 milijardi, ali za buduća istraživanja evolucije, ekologije i očuvanja prirode od suštinskog je značaja kako su one došle do sadašnje razine populacije", rekli su istraživači, prenosi DPA.

Kopirati
Drag cursor here to close