Neće proći nezapaženo

Mirisne snježne loptice pravi su ukras svakog dvorišta

Ovog je proljeća već prekasno za sadnju jer su snježne lopte već u punom jeku cvatnje, no svakako se na vrijeme možete pripremiti za jesen.
Lifestyle / Životinje | 06. 05. 2022. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Viburnum opulus ili snježna lopta listopadni je grm koji u proljeće cvate sitnim bijelim cvjetovima koji oblikuju savršene kugle, pa otuda i njezin naziv.

Ova se bajkovita grmolika biljka u narodu još naziva i hudika ili žganci, no ipak se najviše uvriježio naziv snježna lopta jer ovo proljetno cvijeće prije svega podsjeća na oblik snježne kugle, prenosi Zadovoljna.hr

Sadnja

Snježne lopte su mirisne i medonosne, što pomaže u privlačenju insekata, pčela i ostalih oprašivača u vaš vrt, a biljka cvate od kraja travnja do lipnja. Ovaj zadivljujući grm isprva cvjeta blagom zelenom bojom, koja blijedi i postaje potpuno bijela kako cvijet sazrijeva, a zatim se na biljci pojavljuju jarkocrveni plodovi.

No, jednu stvar morate imati na umu: ako grm orežete odmah nakon cvatnje, to znači da vaša biljka te godine neće dobiti plodove. Osim gustih bijelih cvjetića i jarkocrvenih plodova, biljku krasi i jarko zeleno lišće koje podsjeća na ono stabla javora, a njihova živopisna zelena boja ujesen prelazi u narančaste i crvene nijanse.

Snježne lopte se obično sade u jesen ili proljeće, a u prvoj godini nakon sadnje biljci je potrebno učestalo zalijevanje kako bi se dobro primila.

Kao u izlogu 

Ovog je proljeća već prekasno za sadnju jer su snježne lopte već u punom jeku cvatnje, no svakako se na vrijeme možete pripremiti za jesen. Tako sljedećeg proljeća možete uživati u vlastitim mirisnim kuglama u vašem vrtu ili u teglici na balkonu.

Bitno je samo da dobiva puno sunca, no ona dobro uspijeva i u polusjeni, pa čak i u hladu. Viburnum opulus obično naraste do visine od 4 do 5 metara, a vrlo je otporan i na niske temperature, pa sve do -15 Celzijevih stupnjeva. Također, snježne lopte stalni su stanovnik cvjećarnica jer predivno izgledaju u buketima, a isto tako, mogu dugo stajati u izlozima.

Iako su otporne na mnoge vremenske uvjete, romantične snježne lopte jako su osjetljive na sušu, a često ih napadaju i štetnici poput lisnih uši što ih čini jako zahtjevnim cvijetom.

U brizi oko ove posebne biljke pomaže upravo pravilna sadnja, održavanje i obrezivanje koje igra veliku ulogu u njezinom pravilnom rastu.

Ako imate staru biljku koja je ostavljena bez rezidbe dugi niz godina, onda je možete orezati do nivoa zemlje kako biste je podmladili i ponovno vratili u život.

Kopirati
Drag cursor here to close