27. veljače

Međunarodni dan polarnih medvjeda: Zaštititi mlade tijekom ranjivog razdoblja

U sve toplijem Arktiku, gdje se polarni medvjedi već suočavaju s ogromnim izazovima, preživljavanje svakog mladunčeta je od ključne važnosti.
Lifestyle / Životinje | 27. 02. 2023. u 11:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već 18. godinu zaredom, Polar Bears International (PBI), jedina neprofitna organizacija posvećena isključivo divljim polarnim medvjedima i njihovom domu na Arktiku, obilježava 27. veljače kao Međunarodni dan polarnog medvjeda kako bi proslavili ovo posebno vrijeme godine kada se majke polarne medvjedice i njihovi mladunci udobno smjeste u svojim jazbinama širom Arktika i skrenu pozornost na prijetnje s kojima se suočavaju.

Ove godine fokus je na zaštiti majki i mladunaca, dajući im najbolju moguću priliku za preživljavanje, budući da je ovo najosjetljivije vrijeme u životu polarnog medvjeda. U prosjeku, manje od polovice svih mladunaca dosegne odraslu dob, s još nižim stopama preživljavanja u najosjetljivijim populacijama. U sve toplijem Arktiku, gdje se polarni medvjedi već suočavaju s ogromnim izazovima, preživljavanje svakog mladunčeta je od ključne važnosti.

''Svi želimo bolju budućnost za našu djecu, a ovog Međunarodnog dana polarnih medvjeda pozivamo sve da se udruže za bolji svijet za buduće generacije polarnih medvjeda ali i ljudi također'' – rekla je Krista Wright, izvršna direktorica neprofitne organizacije Polar Bears International.

Ona je naglasila da tako što ćemo se ujediniti i poduzeti akcije za zaštitu obitelji polarnih medvjeda, možemo pomoći u zaštiti cijelog arktičkog ekosustava, što zauzvrat utiče na ljude širom svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close