Plati pa pucaj

Lovni turizam u BiH sve popularniji: Stranci usmrtili 11 medvjeda

"Lov na vuka i medvjeda je vrlo aktualan u lovištima Ribnika i okoline, dok su lovišta na divokozu aktivna u Hercegovini, a lov na srndaća je zastupljen u svima krajevima Srpske", rekao je Minić.
Lifestyle / Životinje | 22. 08. 2022. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da je lovni turzam sve popularniji, potvrđuje i činjenica da sve veći broj inozemnih lovaca posjećuje i lovi u lovištima u Srpskoj.

Savo Minić, predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske, u razgovoru za "Nezavisne novine" rekao je da Srpska na terenu ima ogroman kapacitet koji nudi stranim lovcima - od same infrastrukture do ponude lovišta.

Pojedinačni dolasci

"Svi turisti koji love u našim lovištima su oduševljeni", rekao je Minić.

Prema njegovim riječima, trenutno je najviše pojedinačnih dolazaka.

"U iduća dva mjeseca očekujemo da kroz naša lovišta prođe više od 300 stranih lovaca", kaže prvi lovac Republike Srpske.

Kako kaže, lovci koji posjećuju Srpsku imaju kapital i kada vide kojim potencijalom raspolažu naša lovišta oni na najbolji način u svojim zemljama prezentiraju kapacitete koje imamo.

Najviše stranih lovaca koji love u lovištima širom Srpske dolaze iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Austrije i Slovenije.

"Do sad su turisti u našim lovištima odstrijelili stotnine prepelica i 11 medvjeda", rekao je Minić.

Lov na vuka i medvjeda

Kada je riječ o lovištima koja najviše biraju strani lovci, to su ona u Ribniku, Šipovu i jednom dijelu Manjače, dok su u Hercegovini vrlo popularna lovišta u Foči i Višegradu.

"Lov na vuka i medvjeda je vrlo aktualan u lovištima Ribnika i okoline, dok su lovišta na divokozu aktivna u Hercegovini, a lov na srndaća je zastupljen u svima krajevima Srpske", rekao je Minić.

Kako kaže, Srpska ima ogroman potencijal u lovnom turizmu koji može postati jedan od njenih glavnih veleposlanika.

On je rekao da je veliki broj inostranih lovaca zainteresiran za lov u Srpskoj, ali problem je nerealizacija CITES konvencije.

Bez trofeja

Naime, zbog nerealizacije CITES konvencije strani lovci ne mogu da iznesu trofej koji ulove u BiH, a prema Minićevim riječima uskoro se očekuje završetak formalno-pravnog dijela i priznavanje ove konvencije koja će mnogo značiti lovcima.

"Mi želimo da što prije dođe do primijene ove konvencije, a Republika Srpska je spremna u potpunosti na njenu primjenu, jer ispunjava sve nužne uvjete", rekao je Minić.

Kako ističe, stalnim ulaganjem u lovišta poboljšavaju se uvjeti za sve lovce, pa tako i za inozemne.

"U posljednje četiri godine u lovišta širom Srpske investirano je više od dva milijuna KM. Usavršili smo lovnu infrastrukturu, koja može da zadovolji potrebe i inozemnih turista", rekao je Minić.

Kako kaže, u lovištima Srpske su najatraktivniji srndać, medvjed, divokoza i vuk te je trenutno u Srpskoj najaktualniji lov na prepelicu.

"Trenutno je aktivan lov na prepelicu, gdje je najviše turista koji žele da love u našim lovištima stiglo iz Italije", rekao je Minić.

Kopirati
Drag cursor here to close