Što trebate znati?

Lišmanioza – opasna pseća bolest u Mostaru

Lišmanioza pasa, kronična i neizlječiva bolest koju prenose paptači, odnosno sitni komarci koji se hrane sa krvi, trenutno je jako zastupljena u Mostaru.
Lifestyle / Životinje | 08. 05. 2024. u 09:24 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lišmanioza pasa, kronična i neizlječiva bolest koju prenose paptači, odnosno sitni komarci koji se hrane sa krvi, trenutno je jako zastupljena u Mostaru.

Kako je za Bljesak.info potvrdio i veterinar dr. Jure Jurić, ova bolest ''prisutna je na našem području, u dolini rijeke Neretve, a zahvaća i srednju i južnu Dalmaciju te sve Mediteranske zemlje''.

''Trenutno je u Mostaru lišmanioza jako zastupljena. Nažalost, samo smo jučer imali potvrđena tri slučajeva ove bolesti kod pasa. To su većinom kratkodlaki psi, s kratkom i oštrom dlakom. Nažalost lišmanioza po sebi nije izlječiva bolest, zasada nemamo nikakvo rješenje a terapija je doživotna'', rekao je dr. Jurić.

Navodi kako točne statistike nemaju, te su uz ove navedene, imali i zaražene pse s dugom i debelom dlakom. Iako ova bolest može pogoditi i mačke, zasada nisu imali niti jedan slučaj.

Kako izgleda liječenje?

Pas koji oboli od ove bolesti mora biti do kraja života na terapiji, humanim lijekom protiv gihta, te na pojačanim vitaminima i kvalitetnijoj prehrani kako bi mu osnažili imunitet.

''S psima kojima je dijagnosticirana lišmanioza mora se odgovorno postupiti i davati adekvatnu terapiju. Ukoliko se prema psu adekvatno ne postupa i ne bude na odgovarajućoj terapiji, pas propada i ugiba'', objašnjava veterinar i dodaje kako nažalost imamo dosta pasa lutalica koji nose ovu bolest te ih u tom slučaju, obzirom da se o psima lutalicama nema tko brinuti, moraju eutanazirati.

Navodi kako je ovo vektorska bolest, te je potreban komarac papatač da je prenese.

''Pas ne može zaraziti drugog psa slinom, ugrizom i slično, isključivo je komarac taj koji prenosi ovu bolest'', ističe.

Na naš upit je li lišmanioza opasna i za čovjeka, liječnik odgovara potvrdno te dodaje kako na sreću nisu imali niti jedan zabilježen slučaj. Ističe kako je lišmanioza za čovjeka i opasnija, nego za psa, jer je teže prepoznati.

Koji su simptomi?

Kod čovjeka su, kaže, česti kožni simptomi, dugotrajna povećana temperatura, nagli gubitak težine, malaksalost. Ima dosta simptoma sličnih kao kod psa, i čovjek pri pregledu mora liječniku naglasiti da ima psa koji je zaražen lišmaniozom, ako to već zna.

''Kad vlasnici pasa primijete da njihov ljubimac slabi, gubi na težini, opada mu dlaka, ima rane koje ne prolaze, povećane limfne čvorove, veće nokte, apeliramo da svoje ljubimce dovedu kod veterinara'', dodaje.

Jednostavnim snap testom, koji se kako objašnjava liječnik pokazao dosta pouzdanim, u Veterinarskoj stanici mogu vidjeti je li u pitanju ova bolest, a po želji vlasnika, dodatnu dijagnostiku mogu uraditi i u Veterinarskom Institutu u Sarajevu.

''Do sada smo imali pouzdane rezultate sa ovim snap testovima, a vidi se i po psu. Naravno, bitno za istaknuti jeste što se prije primijeti i dijagnosticira, pas se brže oporavi. Kad je u početnoj fazi lakše će pas to prebroditi, a kad je već u odmakloj snazi može pogoditi cijeli sustav, jetru, bubrege i ostalo'', govori dr. Jurić.

Objašnjava kako cjepivo postoji, no mi ga u BiH nažalost nemamo, te vlasnicima pasa preporučuje i adekvatnu prevenciju poput ogrlica za pse protiv buha i krpelja, koje psi, obzirom na porast temperatura, trebaju nositi kroz cijelu godinu.

Lišmanioza

Lišmanioza je parazitarna bolest koju uzrokuje Protozoa Leishmania infantum. Parazita prenose papatači, tj. sitni komarčići koji se hrane sa krvi, a aktivni su u noćnim satima. Od lišmanioze mogu oboliti i ljudi, ako ih ubode komarčić koji je prije toga sisao krv zaraženog psa. Bolest u ljudi je na našem području rijetka, a najugroženije su osobe sa oslabljenim imunološkim sustavom.

Lišmanioza pasa je kronična i neizlječiva bolest. Na bolest su osobito osjetljivi psi koji često borave u prirodi, te koji spavaju na otvorenom. Od zaražavanja do pojave kliničkih simptoma može proći od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Najčešći klinički simptomi su: povećani limfni čvorovi, anoreksija, mišićna atrofija, lezije kože (gubitak dlake oko očiju), pretjeran rast noktiju, upala zglobova, šepavost, pojačano pijenje vode i mokrenje.

Kopirati
Drag cursor here to close