Obratite pozornost na simptome

Kako znati da vaš pas ima temperaturu?

Najčešći razlog temperature kod pasa je infekcija
Lifestyle / Životinje | 21. 08. 2020. u 11:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povišena tjelesna temperatura zabrinjavajući je znak, kako kod ljudi, tako i kod pasa.

Novi vlasnici pasa mogu biti zbunjeni kada je u pitanju temperatura njihovih voljenih kućnih ljubimaca stoga vam donosimo nekoliko stvari koje bi trebalo znati kada je ova situacija u pitanju.

Koja je normalna temperatura psa?

Psi obično imaju temperaturu između 37,5 i 39 stupnjeva Celzijusa te je njihova temperatura viša od one koju imaju ljudi. Psi mogu doći u stanje povišene tjelesne temperature kada dođu do temperature od 39,7 stupnjeva. Vaš će se pas uvijek vama činiti topliji, stoga je često veoma teško samo na dodir procijeniti ima li vaš pas temperaturu te je li vrijeme za zabrinuti se, piše Ordinacija.hr.

Simptomi temperature kod pasa

S obzirom da je svaki pas jedinstven, poznavanje karaktera i navika vašeg psa može biti ključno kod određivanja ima li vaš pas temperaturu. Postoje simptomi na koje bi trebali obratiti pažnju a to su:

  • manjak energije,
  • gubitak apetita,
  • drhtavica,
  • curenje nosa,
  • kašljanje,
  • povraćanje,
  • vrtoglavica
  • te neuobičajeno depresivno i razdražljivo ponašanje.

Kako izmjeriti temperaturu psu?

Postoje posebni rektalni toplomjeri koji mogu izmjeriti psu temperaturu i to brže od 60 sekundi te ih je veoma lako koristiti. S kapljicom vazelina ili baby ulja, lagano umetnite toplomjer oko 2 cm dubine.

Vaš veterinar vjerojatno ima i poseban ušni toplomjer kao alternativu za mjerenje temperature vašeg psa. Ukoliko ne posjedujete pseći toplomjer, postoje mjesta na tijelu vašeg psa koje možete opipati te pokušati zamjetiti promjene; nos, šape, uši i desni.

Kako tretirati temperaturu kod pasa?

Jedan od načina na koji možete olakšati svom psu borbu s temperaturom je taj da im šape i uši obložite hladnim oblozima te im date malo hladnije vode da popiju, naravno ako je to moguće.

Što uzrokuje temperaturu kod pasa?

Najčešći razlog temperature kod pasa je infekcija. Infekcija se može pojaviti radi neke postojeće rane, bakterije ili virusa. Zagnojen ili inficiran zub također može uzrokovati temperaturu. Injekcije ju također mogu uzrokovati kao i alergijske reakcije. Pretjerana vanjska temperatura lako može uzrokovati povišenu tjelesnu temperaturu kod pasa te morate veoma brzo reagirati kako bi spriječili toplotni udar. Pasmine poput francuskog buldoga i mopsa (psi s kratkom njuškom) posebno su podložni ovom stanju.

U tom slučaju, svog psa bi trebali odmah odvesti u hlad ili u zatvoreni prostor te staviti vlažne, hladne obloge ili čak led na svog psa, posebno oko šapa i uši. Ukoliko je vaš pas pojeo otrov, vrlo vjerojatno će dobiti temperaturu. To uključuje biljke, ljudske lijekove, lijekove na recept, hranu koja sadrži ksilitol (xylitol) ili pak antifriz.

Kopirati
Drag cursor here to close