Što mislite?

Jeste li se ikad pitali zašto dupini plivaju ispred brodova?

Plivanje dupina ispred broda dok uživate u mirnoj ljetnoj večeri je nešto što svi želimo doživjeti, no pitanje je što to njihova igra zaista predstavlja?
Lifestyle / Životinje | 22. 04. 2024. u 09:11 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Je li to zbog brzine, dio strategije lova ili jednostavno radi zabave?

Idilična vožnja brodom i gledanje dupina kako se igraju i jašu na valovima na prednjem dijelu broda je sigurno jedna od želja koje svi imamo na našem popisu. No pitanje što ih nadahnjuje na ovakvo ponašanje, prenosi IFL Science?  Uživaju li u takvom ponašanju ili postoji nešto više od onoga što se vidi na prvi pogled?

Prema Enciklopediji morskih sisavaca, dupini plivaju uz pramac otkad postoje brzi čamci na oceanima – čak su i Grci pisali o plivanju ispred broda u Sredozemnim morima. U moderno doba, odnosi se na dupine koji iskorištavaju val pritiska uzrokovan čamcem na prednjem dijelu plovila.

Dobri dupini (Tursiops truncatus) posebno su poznati po jahanju na pramčanim valovima te su možda najčešća vrsta koja se može vidjeti kad su u pitanju turističke aktivnosti promatranja dupina i izleti brodom. Istraživanje iz 2009. je istraživalo ovu vrstu i njezine susrete s raznim plovilima.

Autori su otkrili da su između 2003. i 2006. susreli 201 skupinu dupina, iako su samo 44 pokazala interaktivno ponašanje s čamcima. Predlažu da bi se jahanje uz pramac moglo koristiti za smanjenje energetskih troškova plivanja za dupine, iako sumnjaju da je to isključivo u tu svrhu i da najvjerojatnije ima element igre.

Istraživanje i dalje ističe da čimbenici poput vrste plovila, aktivnosti plovila i statusa motora vjerojatno utječu na razinu aktivnosti i interakcije koju dupini imaju s čamcima.

U drugom istraživanju, predstavljenom na 28. godišnjoj konferenciji Europskog društva kitova, istraživači su otkrili da bi regija mora mogla biti bitna, pri čemu je vjerojatnije da će se dupini u Istanbulskom tjesnacu pognuti na južni ulaz. 

Autori ističu da su dupini to učinili jer je područje sadržavalo povoljniji ribolov, povezujući jahanja uz pramac s aktivnostima hranjenja i strategijom traženja hrane, iako nisu zaboravili element igre.

Osim što su primijećeni dupini kako plivaju ispred broda, mogli su se vidjeti i morski psi.

Između 2012. i 2019. dupini su u šest navrata viđeni u interakciji s velikim morskim psima u blizini jugozapadne obale Irske, a tim je zabilježio plivanje ispred broda čak 94 puta. Iako je bilo nekih sugestija da bi dupini ovo mogli koristiti kao obostrano korisnu strategiju hranjenja, vjerojatniji je razlog, sugeriraju autori, to što se dupini igraju.

Sva ova istraživanja ukazuju na više razloga zašto bi dupini mogli plivati ispred brodova.To bi moglo pružiti prednost dupinu koji pliva; pomoći mu da dobije pristup omiljenim hranilištima; ili mu pruži više prilika za lov na plijen, budući da su čamci možda uznemirili ribe u tim područjima.

Međutim, nemojmo zaboraviti element igre. Dupini su vrlo inteligentne, društvene i znatiželjne životinje, pa je moguće da plivaju ispred brodova samo iz zabave.

 

Kopirati
Drag cursor here to close