Led

Do kraja stoljeća izumrijet će carski pingvini

Znanstvenici su rekli da su neke kolonije carskih pingvina promijenile lokacije za razmnožavanje nakon neuspjeha u 2022. godini.
Lifestyle / Životinje | 25. 04. 2024. u 17:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Petina kolonije carskih pingvina na Antarktiku nije se uspjela razmnožiti zbog rekordno niske debljine morskog leda krajem 2023. godine uzrokovane klimatskim promjenama, objavili su danas britanski znanstvenici, prenio je Reuters.

Naveli su kako razmnožavanje carskih pingvina zavisi od morskog leda na obali na kojem polažu jaja i uzgajaju mlade i da su, ukoliko led pukne prerano, mladunci primorani da uđu u more pre nego što im u potpunosti izraste vodootporno perje.

U studiji se ističe da će se u tom slučaju mladi pingvini ili smrznuti ili utopiti i da se to dogodilo sa 14 od ukupno 66 kolonija carskih pingvina na Antarktiku prošle godine i da je na desetine tisuća mladunaca vjerojatno uginulo, prenio je Tanjug.

Debljina morskog leda oko Antarktika značajno je opala u posljednjih sedam godina, a 2022. jedna trećina kolonija carskih pingvina na Antarktiku nije se uspjela razmnožiti.

Znanstvenici su rekli da su neke kolonije carskih pingvina promijenile lokacije za razmnožavanje nakon neuspjeha u 2022. godini.

Uz to, predviđaju da će 99 posto carskih pingvina izumrijeti do kraja ovoga stoljeća, ako se debljina morskog leda nastavi smanjivati.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close