Star 220 milijuna godina

Četverogodišnja djevojčica pronašla otisak stopala dinosaura

Iako je nemoguće utvrditi koji ga je tip dinosaurusa ostavio, otisak je dugačak 10 centimetara i vjerovatno potiče od dinosaurusa visokog 75 centimetara.
Lifestyle / Životinje | 01. 02. 2021. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četverogodišnja djevojčica pronašla je na plaži u zaljevu Bendriks, u dolini Glamorgan u Velsu, dobro očuvani otisak stopala dinosaurusa.

Znanstvenici vjeruju da bi on mogao da im pomogne da odgonetnu na koji način su te životinje hodale.

Otisak koji je devojčica Lili Vilder primijetila u petak, star je 220 milijuna godina i bio je sačuvan u blatu.

Iako je nemoguće utvrditi koji ga je tip dinosaurusa ostavio, otisak je dugačak 10 centimetara i vjerovatno potiče od dinosaurusa visokog 75 centimetara.

Kustos paleontologije velškog Nacionalnog muzeja Sindi Hauels opisala ga je kao najbolji primjerak ikad pronađen na toj plaži, kao i cijeloj Britaniji.

Majka djevojčice, Sali, objasnila je da su ona i njen otac Ričard otkrili otisak stopala i fotografirali ga, a zatim stupili u kontakt sa stručnjacima.

Dinosaurus, koji je ostavio otisak, smatra se vitkom životinjom koja je hodala na dvije zadnje noge i aktivno lovila druge male životinje i insekte.

Smatra se da su primjerci ranije pronađeni u zalivu Bendriks gmizavci više krokodilskog tipa reptila, a ne od dinosaurusa.

Fosil je izvađen ovog tjedna i odnesen u Nacionalni muzej u Kardifu, gdje će se čuvati.

Dinosaurusi su se prvi put pojavili prije oko 230 milijuna godina, a njihovi otisci stopala mogu da rasvijetle ranu točku njihove evolucije, kada su se različite grupe prvi put diverzifikovale.

''Njihova očuvanost može da pomogne znantsvenicima da saznaju više o stvarnoj strukturi stopala jer je dovoljno jasno da pokaže pojedinačne jastučiće, pa čak i otiske kandži'' - navodi se u priopćenju Nacionalnog muzeja Velsa.

Kopirati
Drag cursor here to close