Izložba

Čarobni svijet kraških polja predstavljen livanjskoj publici

Na dvadeset panoa velikog formata prikazane su najuspješnije fotografije domaćih i inozemnih autora sa foto natječanja ''Kraška polja Bosne i Hercegovine 2021''
Lifestyle / Životinje | 16. 02. 2022. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stara izreka kaže: ''Jedna slika vrijedi 1000 riječi'', te tako i izložba fotografija, svečano otvorena u subotu, 12. 2. 2022. u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u Livnu, priča priču o ljudima, kulturnom naslijeđu, hidrologiji, prirodnim ljepotama i biodiverzitetu čarobnog svijeta kraških polja.

Na dvadeset panoa velikog formata prikazane su najuspješnije fotografije domaćih i inozemnih autora sa foto natječanja ''Kraška polja Bosne i Hercegovine 2021'' organiziranog tijekom srpnja i kolvoza prošle godine.

''Pozivu za sudjelovanje u foto natječaju odazvala su se 52 domaća i inozemna autora sa 369 fotografija nastalih na 23 kraška polja u Bosni i Hercegovini pa je bio pravi izazov za naš žiri da odabere svega dvadeset radova“, rekla je Biljana Topić iz Ornitološkog društva Naše ptice, koje je i organizator natjecanja i izložbe.

''Poseban kuriozitet izložbe je da je od 14 nagrađenih autora, čak pet Livnjaka, te da je deset fotografija nastalo u Livanjskom polju i okolici, a čak 17 na teritoriji HBŽ, što svjedoči kako o velikom talentu domaćih autora, tako i o nesvakidašnjim prirodnim ljepotama područja“, rekao je Goran Topić.

Više od stotinu posjetitelja koji su prisustvovali otvaranju mogli su tako uživati u ovom festivalu fotografije, a kako su se pobjedničke fotografije iz svake od četiri kategorije natječaja našle na razglednicama i kalendarima, i preuzeti promotivne materijale.

Biljana i Goran, koji su i autori izložbe, livanjskoj publici su predstavili rezultate i ciljeve foto natječaja i značaj fotografije za promociju područja, a potom i uručili zahvalnice i nagrade najuspješnijim autorima.

Izložba je otvorena do 18. 2. 2022. pa su organizatori pozvali sve ljubitelje prirode i dobre fotografije da je posjete svakim radnim danom u periodu od 8 do16 sati. Nakon toga, izložba putuje dalje kroz BiH. Ulaz je besplatan.

Foto natječaj i sama izložba realizirani su u okviru projekta ''Kraška polja 3+ Podrška zaštiti i održivom regionalnom razvoju Livanjskog i Duvanjskog polja'', koji implementira Ornitološko društvo ''Naše ptice'' u suradnji sa partnerskim organizacijama “EuroNatur”, “Centar za životnu sredinu” i “Naša baština”, a finansira fondacija MAVA".

 

Kopirati
Drag cursor here to close