Kazne vlasnicima

Britanija najavila zabranu pasmine: Krive ih za napade

Ako je pasmina psa uvrštena na britanski popis zabranjenih pasmina, to znači da je prema Zakonu o opasnim psima iz 1991. godine, ilegalno posjedovati pse koji odgovaraju službenom opisu te pasmine.
Lifestyle / Životinje | 21. 09. 2023. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon serije brutalnih napada, britanski premijer Rishi Sunak obećava da će do kraja 2023. godine zabraniti uzgoj i posjedovanje pasmine američki buldog XL.

Ova pasmina okrivljena je za nedavni porast slučajeva napada pasa u kojima je devet Britanaca izgubilo život tijekom protekle godine, prenosi Index.hr

Zabranjene četiri pasmine 

Američki buldozi XL su bili uključeni u najmanje četiri takve smrti, dok je križanac iste pasmine odgovoran za petu smrt u prosincu 2022. godine. Zato je premijer Sunak sada naložio ministrima da sastave panel stručnjaka koji će definirati pasminu kako bi se ona mogla zakonski zabraniti.

Ako je pasmina psa uvrštena na britanski popis zabranjenih pasmina, to znači da je prema Zakonu o opasnim psima iz 1991. godine, ilegalno posjedovati pse koji odgovaraju službenom opisu te pasmine.

Zakon trenutno zabranjuje četiri različite pasmine u Britaniji - pit bul terijer, tosa, dogo argentino i brazilska doga. Čak i ako pas nije čistokrvni, može spadati pod definiciju zabranjene pasmine.

Vlasnici pasa koji odgovaraju opisu zabranjenih pasmina mogu biti osuđeni na do šest mjeseci zatvora ili na novčanu kaznu, a psi će biti usmrćeni.

Nisu opasni?

Ako dokažete da vaš pas nije zabranjene pasmine, pas će vam biti vraćen. Također, vlasnici pasa koji mogu dokazati da njihovi psi nisu opasni, unatoč tome što odgovaraju opisu pasmine sa zabranjenog popisa, mogu dobiti izuzeća.

Američki buldog XL priznat je 2004. godine kao zasebna pasmina, uzgojen od američkog pit bul terijera koji je već zabranjen u Britaniji.

Opisuju se kao psi teški do 60 kilograma i visoki do 58 centimetara. Američki buldog inače dolazi u četiri veličine (pocket, standard, classic i XL).

Ova zabrana bi mogla imati dalekosežne posljedice za vlasnike pasa u Ujedinjenom Kraljevstvu, posebno one koji posjeduju pse pasmine američki buldog XL.

S obzirom na stroge kazne i regulative, vlasnici pasa morat će biti još oprezniji u odabiru i odgoju svojih ljubimaca.

Kopirati
Drag cursor here to close