Zabrinjavajuće

BBC o slučaju u Srbiji: "Umirale su nam pred očima, samo su počele padati"

Srpski ornitolozi upozoravaju da su u smrtnoj opasnosti nakon što je na obližnjim poljima otkriveno čak 800 mrtvih pica.
Lifestyle / Životinje | 06. 03. 2024. u 11:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 700 sova ušara - koje su dobile ime po svojim prepoznatljivim ušima - provode hladne dane u stablima u okolici glavnog trga malog srpskog gradića Kikinda, na granici s Rumunjskom.

Srpski ornitolozi upozoravaju da su u smrtnoj opasnosti nakon što je na obližnjim poljima otkriveno čak 800 mrtvih pica, mahom čavki i vrova, lokalno zaštićenih vrsta, piše BBC News.

No, i one su ključne za lokalni ekosustav, a i za sove ušare, koje su također zaštićene.

Najezda glodavaca

"Čavke grade gnijezda", kaže Marko Sciban, zaposlenik u LIFE Danube Free Sky Projektu. "Kad ih napuste, koriste ih sove. Ptice grabežljivice ne prave vlastita gnijezda, pa ako nemaju gdje stanovati, sele se. To bi u konačnici bilo poražavajuće za lokalne poljoprivrednike kojima čuvaju polja od štetočina. Po nekim procjenama, sove otjeraju preko pola milijuna miševa u periodu od pet mjeseci.

"Poljoprivrednici na sjeveru Srbije trpe od najezde glodavaca", rekao je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica u Srbiji. "Nema dovoljno životinja koje vrebaju glodavce. Smanjenjem divljeg života, imamo više problema s glodavcima".

Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix/Zeljko Hajdinjak/Cropix / Sova ušara

Ružić i njegova organizacija trude se potaknuti lokalne poljoprivrednike i lokalne vlasti da kultiviraju stabla i živice, kako bi stvorili okruženje za životinjske vrste koje vrebaju glodavce. Međutim, on vjeruje da je netko, frustriran oštećenjem usjeva, koristio otrov kako bi kontrolirao štetočine. Umjesto glodavaca, otrov je naštetio pticama.

Padale sa stabla

"Umirale su nam pred očima", rekao je gospodin Ružić. "Bile su u krošnjama, ponašale su se čudno, a onda su počele padati sa stabla. Šteta je ogromna", dodao je.

Nakon što su ornitolozi podigli uzbunu, vlasti su brzo reagirale. Veterinarske službe odnijele su mrtve ptice na analizu, kako bi doznali je li riječ o trovanju, te kakvom.

Milan Ružić je uvjeren da se radi o posljednjem slučaju ilegalnog serijskog trovanja. Zabrinut je za posljedice koje će to imati na Kikindu, grad koji uživa popriličan broj turista svake godine, a koji rado razgledavaju najveće sklonište sova ušara na svijetu.

"U zimskim i jesenskim mjesecima, cijeli grad ovisi o ovom spektaklu. To donosi veliku zaradu što se tiče dolazaka ljudi, smještaja, posjećivanja restorana, kupnji suvenira", rekao je i dodao da se radi o velikom profitu za lokalnu zajednicu.

"Pokušavamo objasniti ljudima da se ne radi samo o izoliranom slučaju, moramo se pobrinuti da se ovo više nikada ne dogodi jer itekako utječe na vaše živote".

Kopirati
Drag cursor here to close