Probajte ovaj recept

Znate li što je čeburek i kako ga napraviti?

Neki kuhari jaje dodaju i u smjesu s mesom kako bi se bolje povezala, a volite li češnjak, možete i njega ubaciti.
Lifestyle / Hrana | 29. 09. 2021. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čebureki, jastučići punjeni mljevenim mesom potječu s Krima, a omiljeni su i diljem Ukrajine i Rusije, gdje nerijetko zamirišu s uličnih štandova. Priprema nije komplicirana, a želite li je skratiti ''do daske'', umjesto pripreme tijesta, poslužite se sirovim pšeničnim tortiljama koje napunite mesnom smjesom, preklopite i učvrstite vilicom. Možete ih i premazati jajetom na rubovima kako bi bile čvršće. Neki kuhari jaje dodaju i u smjesu s mesom kako bi se bolje povezala, a volite li češnjak, možete i njega ubaciti. Osim junetine, za čebureke se koriste i druge vrste mesa, poput mljevene janjetine ili piletine. Za koju god se varijantu odlučili, nećete pogriješiti, piše Punkufer.

Sastojci za čebureke:

2 i 1/2 šalice brašna
1/2 šalice vode
4 žlice maslinovog ulja
220 g mljevenog mesa (junetine)
1/2 žličice šećera
1 glavica luka
6 žlica mlijeka
1 žlica peršina
Sol, papar, ulje za prženje

Priprema:

1. U veliku zdjelu dodajte brašno, šećer i oko 1/3 žličice soli te maslinovo ulje. Malo-pomalo dodajte vodu miješajući je i mijesite tijesto dok ne postane ujednačeno, mekano i ne lijepi se za ruke. Prema potrebi dodajte još brašna ili vode. ako je tijesto ljepljivo ili vodu ako je tvrdo. Odložite tijesto sa strane i pripremite nadjev.

2. Pomiješajte meso, sitno sjeckani luk i peršin. Začinite smjesu solju i paprom te umiješajte mlijeko.

3. Na blago pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od 2,5-3 mm. Izrežite krugove veličine tanjurića (za malu šalicu za kavu), a ostatak tijesta skupite u kuglu i ponovno razvaljajte. Ponavljajte dok ne potrošite svo tijesto.

4.Stavite oko 2 žlice nadjeva na jednu stranu kruga, ostavljajući oko 1 cm prostora na rubovima. Preklopite praznom polovicom kruga i prstima čvrsto stisnite rubove.

5. U velikoj tavi zagrijte ulje za prženje (trebalo bi pokriti oko 1/2 čebureka), smanjite vatru na srednju i stavite 3 ili 4 čebureka u ulje (ovisno o veličini tave). Pržite čebureke s obje strane dok lijepo i ujednačeno ne porumene (oko 5 minuta sa svake strane). Ocijedite na papirnatim ručnicima, pustite da odstoji nekoliko minuta. Poslužite dok je još vruće.

Brzinski čebureci

Odlučite li se za brzu verziju recepta, umjesto tijesta iskoristite manje sirove pšenične tortilje koje nadjenite na jednak način kao krugove od tijesta. Pecite po dvije u vrućem ulju, oko tri minute sa svake strane. Poslužite s grčkim jogurtom.

Kopirati
Drag cursor here to close