Imaret

Zbog poskupljenja brašna Narodna kuhinja suočava se s nedostatkom hrane

U Narodnoj kuhinji Imaret otvorili su svoju pekaru, gdje korisnicima pripremaju kruhove za koje im dnevno treba od 400 - 600 kilograma brašna.
Lifestyle / Hrana | 12. 12. 2021. u 17:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna kuhinja Imaret u Tuzli dnevno pripremi 2400 obroka, koje dalje transportira na devetnaest punktova za svoje korisnike. Zbog poskupljenja namirnica, ova kuhinja se suočila s nedostatkom hrane za osobe kojima je obrok dnevno potreban.

''Sama činjenica da smo u situaciji da je došlo do povećanja cijena osnovnih životnih namirnica, tako i povećanja obroka jer nama svaki dan pristižu novi korisnici sa zahtjevima. Skoro smo otvorili punkt u Svatovcu, općina Lukavac gdje se novih 160 ljudi prijavilo. Mi imamo podršku općina i kantona, ali je kraj godine i dok dođe do usvajanja proračuna proći će tri mjeseca, a mi ne znamo kako ćemo to prebroditi'', izjavila je za Fenu Mensura Hasanović, direktorica Regionalnog odbora Merhamet Tuzla u okviru koje je i Narodna kuhinja Imaret.

Najveća potreba Narodne kuhinje Imaret u Tuzli je za brašnom koje je u posljednja dva mjeseca dostiglo duplu tržišnu cijenu.

''Brašno nam je najneophodnije za pripremanje jer je poskupjelo, a najavljuju da će ići još. Građani nam mogu donirati i ostale životne namirnice poput graha, graška, riže, tjestenine, ulja, soli, začina. Sve što se koristi u domaćinstvima''. izjavila je Hasanović.

U Narodnoj kuhinji Imaret otvorili su svoju pekaru, gdje korisnicima pripremaju kruhove za koje im dnevno treba od 400 - 600 kilograma brašna. Direktorica je pozvala pravna i fizička lica društvene zajednice da im pomognu u prevazilaženju nastale krize, kako ne bi došli u situaciju da nekome nedostaje obrok.

Kopirati
Drag cursor here to close