Da nam živi, živi grah

Zašto se za Praznik rada jede grah?

Riječ je o jednogodišnjoj biljci iz porodice mahunarki koja je stigla iz Amerike u Europu u 16. stoljeću zajedno s krumpirom i kukuruzom.
Lifestyle / Hrana | 01. 05. 2023. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zašto se za Praznik rada jede grah? Grah se tijekom prvomajskih okupljanja redovito dijeli svim ljudima kao simbol pravog radničkog jela.

Naime, grah je oduvijek bio radničko jelo. Energetska vrijednost u 100 grama graha je 333 kalorije, od čega je 60% ugljikohidrata.

Zbog toga su radnici i težaci nakon jedne poštene porcije graha bili spremni za dugotrajan i naporan posao.

Riječ je o jednogodišnjoj biljci iz porodice mahunarki koja je stigla iz Amerike u Europu u 16. stoljeću zajedno s krumpirom i kukuruzom.

Grah posjeduje iznimnu energetsku vrijednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Pored toga sadrži lecitin te minerale dušik, kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. Predstavlja odličan izvor bjelančevina, a za razliku od drugih izvora grah ima malo masti, te ne sadrži one zasićene kao ni kolesterol.

Video: Kako se pravi Grah - (Recept)

Odličan je izvor dijetalnih vlakana koja doprinose osjećaju sitosti održavajući nivo šećera u krvi stabilnim. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, tiamina, piridoksina (B6), vitamina K, riboflavina (B2), pantotenske kiseline i niacina (B3).

Snižava kolesterol, regulira šećer u krvi i proizvodnju inzulina obzirom na nizak glikemijski indeks i složene ugljikohidrate koji se polako probavljaju, dobar je za zdravlje probavnog trakta i štiti od raka, a pogotovo onog debelog crijeva.

Grah dokazano smanjuje i rizik od srčanih bolesti zbog već spomenutog prirodno niskog udjela masnoće, izostanka zasićenih masnoća i trans-masti i to za čak 82 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close