Ledena osvježenja

Uživajte u ljetnim voćnim plodovima u ledenom obliku

Donosimo vam nekoliko recepata voćnih ledenih poslastica
Lifestyle / Hrana | 17. 06. 2021. u 11:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravo je vrijeme za uživanje u ljetnim voćnim plodovima i ledenim osvježenjima. Donosimo vam nekoliko recepata voćnih poslastica, koje vrlo jednostavno možete napraviti i sami. Voćni ledeni okus oduševit će sve vaše ukućane.

Sladoled od nektarine i banane

S bloga Happiness is Homemade dijelimo za sladoled od nektarine i banane. Sladoled je pun komadića voća, ne sadrži šećer, a za slatki okus ljeta pobrinut će se zrele nektarine.

Sastojci: 3 nektarine, 1 banana, 2 žlice meda, 1 do 2 dcl vode (prema potrebi)

Nektarine razrežite na polovice pa izvadite koštice. Jedan manji dio nektarine narežite na tanke kriške i ostavite sa strane, a ostatak nektarina nasjeckajte na manje komade i ubacite u blender.

U blender uz nektarine dodajte med i vodu pa dobro izblendajte u kašu. Ako nemate blender, dobro će doći i štapni mikser. Budući da nektarine nisu bile toliko slatke koliko znaju biti, možete dodati malo više meda, a vi njegovu količinu prilagodite sebi i slatkoći voća.

Ogulite jednu bananu i narežite ju na kolutiće. Svaki kolutić banane izrežite (oblikujte) u polumjesece ili neke druge oblike prema želji, koje ćete koristiti kao dekoraciju unutar samih lizalica.

Punite kalupe za sladoled odnosno popsicles i to tako da najprije na dno ulijete malo kaše od nektarina i meda pa nakon toga ubacite koju krišku nektarine (ostavljenu sa strane) i poneki polumjesec od banane.

Dopunite kalupe za sladoled kašom skoro do vrha i prema potrebi ubacite još malo voća.

Kalupe zatvorite i stavite lizalice u zamrzivač na 5 do 6 sati ili tijekom noći.

Kad poslužujete popsiclese, najlakše ćete ih izvaditi iz kalupa tako da ih samo na koju sekundu umočite u zdjelu s vrućom vodom i tada će sladoled samo skliznuti iz kalupa.

Smrznuti jogurt s bobičastim voćem

Ukoliko ste ljubitelj smrznutog jogurta, oduševit će vas ovaj recept s kojim ćete ga pripremiti u samo nekoliko minuta.

Za smrznuti desert s jogurtom i voćem bit će vam potrebno 500 g smrznutog bobičastog voća, 250 g hladnog grčkog jogurta te, po želji, malo limunovog soka i oko 2 žlice meda.

Sve sastojke stavite u sjeckalicu ili blender te ih miksajte dok ne postignu kremastu konzistenciju. Jako je bitno da je smrznuto voće netom izvađeno iz zamrzivača kako bi pripremljeni sladoled mogli odmah poslužiti.

Kod izrade ovog sladoleda možete se poslužiti i štapnim mikserom, a umjesto bobičastog voća možete koristiti i neko drugo voće koje ste prije smrzavanja očistili i narezali na manje komadiće, poput breskve, manga, dinje, ananasa ili kivija. Ukoliko želite da sladoled bude još "ledeniji" stavite ga u zamrzivač na tridesetak minuta.

Voćni sladoled na štapiću

Za ledeno osvježenje od jagoda isprobajte naš recept za voćni sladoled na štapiću. U receptu se koriste zamrznute jagode, ali isto tako se može upotrijebiti bilo koje bobičasto voće. Sladoled ne sadrži šećer, a slatkoću će dodati sok od ananasa.

Sastojci: 1 veća ili dvije manje banane, 200 grama zaleđenih jagoda, 4-5 dcl soka od ananasa
Banane ogulite i izrežite na kolutiće te ih stavite u vrećicu i ostavite u zamrzivaču 2-3 sata.
U multipraktik stavite banane, zaleđene jagode i sok te miksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
U kalupe za sladolede ulite smjesu (ne do samog vrha) te ih poklopite štapićima.

Stavite u zamrzivač na barem 4-5 sati.

Sladoled izvadite iz zamrzivača, odvojite od kalupa i servirajte.

Sladoled od malina i bazge

Ova fina i osvježavajuća ljetna poslastica ne sadrži šećer pa ju mogu jesti i oni koji se zdravije hrane. Priprema ovog sladoleda odličan je način za upotrebu domaćeg sirupa od bazge.

Sastojci za oko 5 kalupa sladoleda na štapiću: šalica i pol mlijeka (koristila sam šalicu od 150 ml), 125 grama malina, 70 ml sirupa od bazge,1-2 žlice iscijeđenog soka od limete (može i limun), 1 šalica jogurta

Operite svježe maline. Njih nekoliko ubacite u svaki kalup za sladoled. Ostatak (oko 100 grama) ručnim mikserom ili blenderom smiksajte. U lončić na vatri ulijte mlijeko i zagrijte ga. Ne treba proključati, samo se zagrijati.

U mlijeko dodajte sirup od bazge i dobro promiješajte. Zatim dodajte i maline i sok od limete. Pustite da se sve potpuno ohladi. Kad se smjesa ohladi, u nju dodajte jogurt i sve dobro promiješajte.
Smjesu ulijte u kalupe za sladoled i stavite u zamrzivač preko noći.

Prije posluživanja, kad kalupe za sladoled izvadite iz zamrzivača, stavite ih pod mlaz tople vode na 15-ak sekundi kako bi se sladoled odvojio od stijenki da ga možete izvaditi.

Kopirati
Drag cursor here to close