Bacate novce

Vitaminski dodaci su skroz beskorisni

Znanstveno je dokazano da ili nemaju nikakvih benefita, ili čak mogu biti štetni po zdravlje
Lifestyle / Hrana | 30. 05. 2018. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve je više dokaza, pokazuje znanost, da konzumiranje vitamina u obliku suplemenata zapravo poprilično beskorisno. Na vitamine i minerale u obliku pilula i tableta troše se milijarde eura godišnje, a konzumacija istih postala je kao održavanje osnovne higijene i zdravlja. Usporedba podataka i istraživanja napravljenih između 2012. i 2017. pokazuje da multivitamini, vitamin C, vitamin D i kalcij imaju malen do nikakav utjecaj na cjelokupno zdravlje onih koji te suplemente konzumiraju, piše Business Insider.

Također nema pokazatelja da smanjuju opasnost od kardiovaskularnih bolesti, srčanog udara, moždanog udara ili drugih zdravstvenih boljki. Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Journal of the American College of Cardiology, a na čelu istraživanja je dr. David Jenkins. "Bili smo nevjerojatno iznenađeni da ima tako malo pozitivnih efekata. Naše istraživanje pokazuje kako vam konzumacija suplemenata neće naškoditi, ali vam neće niti pomoći", kaže Jenkins, a prenosi Express.hr.

Folna kiselina ili vitamin B9 povezuje se sa smanjenjem kardiovaskularnih bolesti dok se vitamin B3 ili niacin čak dovodi u vezu s povećanjem zdravstvenih problema i preuranjene smrti. Pokazatelj je to kako antioksidansi u pretjerano velikim količinama također nisu dobri. U istraživanje su uključeni vitamini A, B1, B2, B3 (niacin), B6, B9 (folna kiselina), C, D i E, te karoten, kalcij, željezo, cink, magnezij i selenij. Vitamin C je, recimo, dokazano neefikasan protiv obične prehlade, dok u prebolijevanju iste može pomoći cink. Konzumiranje multivitamina je, kažu autori studije, potpuno nepotrebno.

Posve je dovoljna zdrava i raznolika prehrana, a "mitovi" poput dodatnog vitamina A za vid, vitamina B za energiju i vitamina C za imunitet su, kažu, gluposti. Vitamin D je, uz folnu kiselinu, jedini čije dodatno konzumiranje potiču jer se jako teško dobiva iz prehrane, a krucijalan je za apsorpciju kalcija za zdravlje i snagu kostiju. Proizvodi se i izlaganjem suncu, no to je posebno komplicirano u zimskim mjesecima. Vitamini A, C i E, ili antioksidansi koji štite od raka prisutni su u voću i povrću, a posebno bobičastom voću.

Pretjerivanje s antioksidansima, pokazuje istraživanje, loše je za zdravlje te se čak povezuje s nekim oblicima raka, poput raka pluća. Vitamin C, dokazano je, ne podiže imunitet, a posebno ne kada ste već bolesni. Umjesto toga pokušajte sa cinkom, jedinim dokazanim "pomoćnikom" protiv prehlade. "Šopanje" vitaminom C ne znači ništa za prehlade i imunitet, a pomaže u stvaranju bubrežnih kamenaca. Najbolje je jesti puno citrusa i jagoda.

Umjesto B3 vitamina kroz tablete jedite tunu, lososa i ciklu i imati ćete dovoljnu količinu u organizmu. Osobe koje piju suplement nemaju ništa manje šanse da obole od kardiovaskularnih bolesti, a povezuje ih se i sa dijagnozama unutarnjih krvarenja, problema s jetrom i infekcijama, od onih koji su konzumirali placebo. Probiotici su također, kažu istraživanja, skupi i potpuno nepotrebni.

Jedite jogurt i dobre bakterije će cvasti, umjesto da plaćate skoro deset kuna po tableti s manje rezultata. Folnu kiselinu svakako pijte ako ste trudni ili planirate biti trudni, jer je to osnovni nutrijent koji pomaže pri stvaranju novih stanica što je trudnicama itekako potrebno.

Kopirati
Drag cursor here to close